Geçtiğimiz haziran ayında etkili olan şiddetli sağanak yağışlar Nazilli’nin doğu bölgesinde yer alan dağ köylerinde sele neden oldu. Üst yapısı yetersiz kalan kırsal mahallelerde dere yatakları taşarken, bazı evleri su bastı. Yollardaki parke taşlar söküldü, ağaçlar devrildi.
Şiddetli sağanak yağışın olumsuz etkilediği kırsal mahallerden biri olan Sailer Mahallesi’nin muhtarı Kamil Karataş, sık sık taşkınlara sebep olan dere yatağının ıslahı için Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından çalışmaların devam ettiğini söyledi. Geçen ocak ayında derenin ıslahı için DSİ’nin ihale yaptığını belirten Karataş “İhale aşaması tamamlandı. İşi alan firma projeyi hazırladı. Resmi işlemler tamamlanır tamamlanmaz ıslah çalışmasına başlanacak” dedi.
ISLAH PROJESİ HAZIRLANDI
Dere yatağının mahallenin bir ucundan diğer ucuna yaklaşık 1 kilometrelik uzunlukta olduğunu belirten Muhtar Karataş “Bu dere her yağmurda taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda evleri ve camiyi su bastı. En son haziran ayında yine bir sel yaşadık. Büyük maddi zarar oluştu. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Nazilli Belediyesi ekipleri bir hafta boyunca temizlik çalışması yaptılar. Köyümüzdeki dere yatağının ıslahı için DSİ ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma projeyi hazırladı. Proje süresi 100 gün. Önümüzdeki günlerde çalışmaların başlamasını bekliyoruz. İnşallah bu ıslah çalışmasıyla sel probleminden tamamen kurtulacağız” diye konuştu.
“20 AİLE HAYVANCILIĞI BIRAKTI”
Muhtar Karataş köy halkının büyük oranda tarım ve hayvancılıkla geçindiğini ifade ederken “Hayvancılık konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Geçtiğimiz dönemde 20 aile hayvancılığı bıraktı. Bu nüfusumuzun neredeyse yarısına tekabül ediyor. Girdi maliyetleri o kadar hızlı artıyor ki çiftçi para kazanamaz hale geldi. 1 litre sütü 10 liraya satıp bir kilo yemi 9 liraya alıyorlar. Bu şekilde para kazanmaları mümkün değil.
Hal böyle olunca da hayvancılık yapanların sayısı giderek azalıyor. Küçük aile işletmelerinin korunması için yetkililerden önlem almalarını bekliyoruz. Ya devlet süt üretimini sübvanse edecek ya da yem fiyatları kontrol altına alınacak. Bu şekilde devam ederse küçük aile işletmelerinin ayakta kalması mümkün değil” ifadelerini kullandı. (FİLİZ ÖZDEMİR)