MTA’nın 2022 yılı faaliyet raporu kamuoyuyla paylaşıldı. MTA’nın yayımladığı 160 sayfalık raporda Aydın’daki çalışmalara ilişkin de bilgilendirmede bulunuldu. Raporda, Aydın’da radyoaktif hammadde aramalarına yönelik jeolojik prospeksiyon ve etüt çalışmalarıyla uygun alanları belirlemek ve bu alanlarda sondaj yaparak radyoaktif hammadde varlığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan işlemlere de yer verildi.
“AYDIN’DAKİ OLUMSUZ RUHSAT ALANLARI TERKEDİLDİ”
‘Batı Anadolu Bölgesi Radyoaktif Hammadde Arama Çalışmaları’ başlığıyla Aydın’daki çalışmaların yer aldığı raporda, “Önceki yıllarda Aydın-Koçarlı ve Söke ilçelerinde yapılan jeolojik ve jeofizik etütler neticesinde tespit edilen lokasyonlarda sondajlı arama çalışmaları başlatılmış, 2022 yılında ise tamamlanmıştır. Yapılan etüt, sondaj ve numune alımları sonucunda; arama ruhsat sahalarında uranyum içerebilecek birimler kesilmekle beraber, ekonomik olabilecek tenör ve kalınlıkta uranyum seviyeleri tespit edilememiştir. 2022 yılı içinde bu olumsuz ruhsat alanları terk edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Raporda ‘Antik Süstaşlarının Gemolojik İncelenmesi Çalışmaları’ kapsamında Aydın’daki çalışmalar da yer aldı. Aydın-Koçarlı İlçesi, Çulhalar, Çeşmeköy ve Çallı Mahalleleri civarında prospeksiyon yapıldığı ve bölgeden granat ve kuvars örneklerinin alındığının belirtildiği raporda, kömür arama çalışmalarına da değinildi. ‘Batı Anadolu Jeotermal Enerji Arama Çalışmaları’na yönelik Aydın’da jeotermal akışkan tespitine yönelik jeofizik sismik etüt çalışmalara geçtiğimiz yıl Haziran ayı sonunda başlanıldığının belirtildiği raporda ayrıca, Batı Anadolu Metalik Maden Aramaları’na ilişkin veriler de paylaşıldı.
METALİK MADEN ARAMASI DA YAPILDI
Aydın ile birlikte Uşak ve Denizli’deki ‘Metalik Maden Arama Çalışmaları’yla ilgili yapılan açıklamadaysa şu ifadelere yer verildi; “Çalışma kapsamında 40 adet ruhsat sahasında prospeksiyon çalışmaları ile polimetal maden aramalarına yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Ruhsat sahalarında maden jeolojisine yönelik olarak 1/25.000 ölçekte jeolojik etüt çalışmaları, jeokimyasal prospeksiyon ve tahkik jeokimya amaçlı mostradan kaya örneklemesi ve toprak jeokimyası çalışmaları yapılmıştır. Önceki yıllarda ruhsat sahalarından alınan ve analiz sonuçlarına göre tanımlanan cevherli zonlar ile jeolojik etütler sonucunda tespit edilen cevher alanlarını içine alacak şekilde belirlenen hedef alanlarda 1/5.000 ölçekli detay maden jeolojisine yönelik etüt çalışmaları ve jeokimyasal analiz amaçlı sistematik kayaç örneklemesi yapılmıştır” (MURAT TAN)