GÜNCEL

Milletvekili Karakaş Aydınlı sanayicilerin sesi oldu

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, Aydın'a yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

İYİ Parti Aydın Milletvekili Karakaş, , TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aydın’daki yatırımcıların yaşadığı bazı sorun ve taleplerle ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı komisyon toplantısında konuşan Milletvekili Karakaş, Aydın’da çok fazla yatırım talebi bulunmasına karşın ilin bu potansiyelini kullanamadığını vurguladı. Aydınlı sanayicilerin organize sanayi bölgelerindeki yer ve genişleme sıkıntıları nedeniyle yeni yatırımcı taleplerine cevap veremediğini vurgulayan Karakaş, “Yeni sanayi bölgelerinin bir an önce projelendirilerek yatırıma açılması gerekmektedir” dedi.

“AYDIN’IN POTANSİYELİNİ HAREKETE GEÇİRMELİYİZ”

“Ülkemizde, kabul etsek de etmesek de hepimizin bildiği çok büyük bir ekonomik kriz var” diyen Karakaş, “Ekonominin yükü sanayicilerimizin ve ticaret yapan tüm vatandaşlarımızın omuzlarında. Seçim bölgem Aydın, ülkemize katma değer veren, zirai ve tarımsal ürünlerin en ön plana çıktığı Ege Bölgesi'nin verimli topraklarındandır fakat bölgemizin büyüyen ihracat potansiyeline karşı sanayi alanları aynı hızla büyümemektedir. Aydın'ımızın potansiyelini harekete geçirecek bir siyasi iradeyi ortaya koymamız gerekiyor. Doğru uygulanacak altyapı çalışmalarıyla, teşvik politikalarıyla Aydın'da yeni yatırımcıları ortaya çıkaracak, katma değer üretecek bir sanayi alanı yaratılması mutlaka desteklenmelidir” dedi.

“YENİ SANAYİ BÖLGELERİ YATIRIMA AÇILMALIDIR”

Aydın'da ve ilçelerinde toplamda 8 tane organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirten Karakaş, “Toplam 115 hektarlık alanda faaliyet gösteren Aydın Organize Sanayi Bölgesinde 85 hektar alanda 56 adet sanayi parseli bulunuyor. Şu anda bu alanda hiç boş parsel yok ama son bir yıl içerisinde sadece Aydın Organize Sanayi Bölgesine yeni yatırımcının 500 dönümlük alan talebi bulunmaktadır. Aydınlı sanayicilerimiz organize sanayi bölgelerindeki yer ve genişleme sıkıntıları nedeniyle yeni yatırımcı taleplerine cevap verememektedirler. Çok fazla yatırım talebi bulunmasına karşın Aydın, maalesef, bu potansiyelini kullanamıyor. Bazı ilçelerimizde yapılması planlanan yeni sanayi bölgeleri olmakla beraber belirlenmiş yerlerin yaklaşık bir yıldır henüz inşaatına bile başlanmamıştır. Yeni sanayi bölgelerinin bir an önce projelendirilerek yatırıma açılması gerekmektedir. Devletimize ait hazine arazilerinde organize sanayi bölgesi kurulmaya uygun bölgeler tespit edilmeli, Bakanlığımızın öncülüğünde bu alanların da kullanıma açılması, Aydın'ımıza yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin önünü açmamız gerekmektedir” diye konuştu.

“AYDIN’DAKİ TEKNOKENT’İN İNŞAATI BAŞLAMADI”

Aydın'daki bölge yatırım teşvikleri konusunda sanayicilerinin öncelikli talebinin bölge yatırım teşviklerinin kaldırılması veya yeniden objektif bir şekilde değerlendirilmesi olduğuna vurgu yapan Karakaş, “Ayrıca ilçeler arasında yapılan teşvik farklılıkları kimilerinde 3'üncü bölge, kimilerinde 2'nci bölge şeklinde uygulanmakta; bu farkların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bir de Aydın'ımızda tek bir üniversitemiz var, devlet üniversitesi; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi. Altı yıl önce buraya teknokent kurulmuş ancak maalesef altı yıldır hâlâ inşaatı başlamamış, teknokent konteynerlerde devam ediyor. Firmalara verilen bina sözüne rağmen buraya hiçbir çivi çakılmamış, teknokentte faaliyete başlayan firmalar birer birer tekrar şehir merkezlerine geri dönmeye başlamış durumdalar. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını yaşadığımız bugünlerde, bir an önce verilen sözlerin tutularak binamızın ivedilikle yapılmasını şahsınızdan ve arkadaşlarımızdan talep ediyoruz” dedi.

“GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASINI BEKLİYORUZ”

Sanayicilerin sorunlarının çözülmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gerekli adımları atmasını isteyen Karakaş, “İşler yolunda görünümü verilmeye çalışılan ekonomide bir de KOBİ'lerimizin durumunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. KOBİ'lerin bankalara olan kredi borçları eylül ayında 70,5 milyar lira artarken ilk kez 3 trilyon lira sınırını aşmış ve 3 trilyon 34 milyar liraya kadar çıkmıştır. Bu rekor borçlanma yanlış ekonomi politikalarında "Ben ekonomistim." diyerek ısrar eden, hukuku yerle bir eden, demokrasiyi tamamen ortadan kaldıran siyasi anlayışın faturası olarak maalesef, sanayicilerimizin önüne konulmaktadır. Ülkemizde ekonominin lokomotifi olan sanayicilerimizin sorunlarının çözülmesi için Bakanlığımız tarafından gerekli adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz. Doğru teşvikler, doğru istihdam, doğru ihracat politikaları ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacaktır. İktidar, muhalefet demeden birlik beraberlik içerisinde ülkemizin sorunlarını birlikte çözmemiz gerekmektedir” dedi.

AYDIN’IN SORUNLARINI DOSYA HALİNDE SUNDU

Toplantıda Bakan Kacır’a hitap eden Karakaş, “Burada sizlere ilettiğim Aydın'ımızla ilgili problemleri ayrıca bir dosya hâlinde de size takdim edeceğim. Hakikaten sizden burada -biz Aydın'da 8 milletvekiliyiz; iktidar, muhalefet tüm milletvekili arkadaşlarımın talepleridir bu, herkes aynı şeyi söyleyecektir- özellikle bu konuya eğileceğinize dair söz istiyorum” ifadelerini kullandı. (MURAT TAN)