MECLİS'TE ÖZLENEN TABLO

Abone Ol

Aydın'da 2016'dan bu yana gazetecilik mesleğini sürdürüyorum. Politika haberleri her zaman ilgi alanımın içinde olmuştur. Bunların başında da belediye meclis toplantıları gelir. Meclis toplantılarının en müdavim gazetecilerinden olduğumu söyleyebilirim.

Geçtiğimiz günlerde Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı birinci toplantısını izlemek üzere, Yıldız Kenter – Şükran Güngör Kültür Merkezi'ne gittim. Başkan Çerçioğlu'nun yönettiği toplantı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ertesi gününe denk gelmişti. Bir gün önce Aydın Tekstil Park'taki 'Eşitlik' adlı heykelin de açılışı yapılmıştı.

Toplantının açılışında söz alan Başkan Çerçioğlu ile meclis üyeleri, 8 Mart'ın önemine işaret etti, son dönemde bir hayli artarak vahim boyutlara ulaşan kadına şiddet ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

***

Siyasette, toplumu ilgilendiren temel konularda bile uzlaşma sağlamanın zor olduğu bugünlerde, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kadına şiddete karşı ortak bir tepki verilmesi, ortak bir ses yükseltilmesi kanaatimce olumlu olmuştur.

Meclis'te söz alan üyelerin de gayet zarif bir üslup içinde konuştuğuna tanık oldum. Şubat ayı toplantısında ve önceki bazı oturumlarda yaşanan gergin havayı anımsayınca, gerginliğin yerini sağduyu ve uzlaşmanın almasına sevindiğimi söylemeliyim.

Siyasetin doğası gereği, birtakım görüş ayrılıkları, polemikler, karşı karşıya gelmeler elbette olacaktır. Ancak bununla birlikte, politikada uzlaşı kültürü asla ama asla yabana atılmamalıdır.

Toplantıda Cumhur İttifakı Grup Sözcüsü Mustafa Arı, son derece nazik bir davranışta bulunarak Başkan Çerçioğlu'na ve kadın meclis üyelerine çiçek verdi. Başkan Çerçioğlu'nun da 8 Mart dolayısıyla üyelere çiçek gönderdiğini, jest yaptığını öğrendik. Bunlar, 'ayrıntı' gibi görünen ama aslında politik uzlaşma kültürünün ve toplumsal barışın inşasında önemli olan adımlardır. Siyasetin nezaket temelinde yapılabildiğinin somut örnekleridir.

***

Meclis'te konuşan Kuşadası Belediye Başkanı ve CHP Grup Sözcüsü Ömer Günel, hukukçu kimliğiyle İstanbul Sözleşmesi'nin öneminden söz etti. Günel'in sözlerine, AK Parti'nin hukukçu meclis üyesi Neşe Menderes'in destek vermesi, İstanbul Sözleşmesi'nin her siyasi yelpazeden destekçisi olduğunu somut bir biçimde ortaya koydu. Bunun da ötesinde bu durum, kadına şiddet ve kadın cinayetleri gibi toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir sorun karşısında ortaklaşa hareket edilebileceğini, görüş birliğinin tesis edilebileceğini gösterdi.

Sonuç itibarıyla, ülkemizde siyasi görüşü, etnik kökeni, mezhebi, inancı ne olursa olsun binlerce hatta on binlerce kadın şiddete maruz kalıyor, kimisi ise cinayete kurban gidiyor. Siyaset kurumunun, yasa yapıcıların asgari müştereklerde birleşip, ülkenin kanayan yarası haline gelen bu soruna ivedi bir şekilde çözüm üretmesi kaçınılmazdır.

Siyasî uzlaşma kültürünün belediye meclislerinde yaşanması elbette güzeldir. Ancak ülkede yay gibi gerilen genel siyasi ortama baktığımızda ise uzlaşma kültürünün genele de taşınması elzemdir. Yerelde sağlanabilen uzlaşmanın genel politikada da sağlanması ümidiyle…