LİDERLERİ ANMA USULÜ

Abone Ol

Türkiye’de bir gelenek var. Topluma mâl olmuş, yaşamını ülkesi ve halkı için önemli hizmetlerle geçirmiş siyasî kişiliklerin ölüm yıldönümlerinde kentlerin işlek noktalarında lokma döktürülüyor.

Evet, lokma hayrı bizim kültürümüzün önemli unsurlarından. Fakat kanaatimce liderleri anmak ve anlatmak yalnızca lokma döktürmeyle olmaz. Örneğin, Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, Batı Cephesi Komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ölüm yıldönümünde CHP örgütleri tarafından lokma döktürülüyor. İyi güzel de İnönü’nün yaşam felsefesinin, politika tarzının, siyasî ve askeri kişiliğinin anlatıldığı bir panel düzenlense, insanların kültürlenmesi sağlansa daha akılcı olmaz mı?

***

İçinde bulunduğumuz hafta Erbakan’ı Anma Haftası. Bu haftada gerek Saadet Partisi gerekse de Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın liderliğini üstlendiği Yeniden Refah Partisi teşkilatları illerde, ilçelerde lokma hayrı düzenliyor. Tamam, lokma döktürün ama görüşlerini, düşüncelerini, siyaset tarzını benimsediğiniz ve yaşatmak istediğiniz siyasî liderin fikirlerinin toplumca anlaşılması için de bir şeyler yapın. Bu yapılmadığı takdirde yalnızca lokma döktürme tarzında etkinliklerle bir siyasî liderin dünya görüşünün, felsefesinin, ülke ve millet için hedeflerinin anlaşılması mümkün değildir.

***

Demem o ki, bu bağlamda bazı kalıplaşmış davranış ve alışkanlıkları değiştirmek gerek. Evet, toplumumuzun bir bölümü kültürel etkinliklere mesafeli ama bu etkinliklere ilgi duyan hatırı sayılır bir kitlenin varlığını da yadsımayalım. Yereldeki siyasetçiler, nasılsa İstanbul’da, Ankara’da, büyük şehirlerde bu tür etkinlikler yapılıyor düşüncesiyle yerelde bu tür programlar yapmaktan kaçınmamalı. Aksine elini taşın altına koymalı.