KÜTÜPHANE GEÇMİŞTEN GELECEĞE KURULAN BAĞDIR

Abone Ol

Kütüphane hayat boyu öğrenmenin en kısa ve pratik yoludur. Kitaplar bilgi hazinemizdir. Geçmişten geleceğe aktarılan bilgi birikiminin akışıdır. Kütüphane içinde dünyaları barındırır. Ülkemizde Kütüphane Haftası 1964 yılından itibaren Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta içinde kutlanır.

***

Küçüklüğümde ortaokul çağlarında hafta içinde okulumuzun müsait olduğu zamanlarda bize verilen araştırma ödevlerini yapmak için il halk kütüphanesinin yolu tutardık. Çok sessiz bir şekilde derslerimizi çalışır, verilen ödevleri yapardık. Eski bir yapı olduğu için yer tabanları tahta ahşap idi. Bazı yerlerde yürürken ses çıkarırdı. Ben de kimseyi rahatsız etmemek için adımlarımı ona göre atardım. Ders çalışma zamanının dışında raflarda bulunan beğendiğimiz hikâye kitaplarını ödünç olarak ismimizi vererek alır okuduktan sonra iade ederdik.

***

O zamanlarda bir de ansiklopediler çıktı. Bunlardan en bilineniyse ders yaparken kullandığımız ‘Baki Kurtuluş’ ansiklopedisiydi. Bilgi ansiklopediler, coğrafi ansiklopediler çok meşhur ve rağbet görüyordu. Gazeteler kuponla ansiklopedi dağıtıyorlardı. Meraktandır ben de kupon biriktirip ansiklopedi sahibi oldum. Sıra sıra giderdi. Bir tane alamazsan bakacak olduğun konu arada kalır bilgiye ulaşamazdın. Meraklısı çoktu. O yıllarda evlerde gümüşlük dediğimiz içinde televizyon konulacak yer ve vitrini olan mobilyalar meşhurdu. Oralara bu ansiklopediler sıralanırdı boy boy. Şimdi kütüphanemiz google. Çağımız internet çağı olduğu için iletişim kanalları tüm hızıyla devam ediyor. Yazıyorsun sana hemen söylüyor. Türkçeden yabancı dillere bile çeviriyor.

***

Günümüzde üniversitelerimizin içinde barındırdığı kütüphaneler ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her okula ülke genelinde bir kütüphane açılıyor. İl kütüphanelerine gidemeyen olursa dersten arta kalan zamanlarda okul içinde ders çalışma imkânı doğuyor. Daha çok okuyup bilgi dağarcığımızı genişletmeliyiz. Okumanın yaşı olmaz. Günümüzün gerçek üniversiteleri zengin kütüphanelerdir. Kütüphane zamana açılan bir kapıdır. İnşa edilen kütüphane yaratılan bir hayattır.

***

Kütüphanenin içindeki bilgiler yanlış bilgiler değildir. Raflardaki kitaplar bilmediğimizi öğrenmek konusunda bizi bilgiye ulaştırır. Öğrenmek ve okumak kültürümüzün bir parçası olması gerekir. Her nerede olursak olalım okumalı ve okutmalıyız. Okul kütüphanelerinin sayısı son günlerde artarak devam etmektedir. Doğru bilgiye ve kaynağa götüren kütüphanedir. Bizler basılan mecmua ve gazetelerin nüshalarını her gün teslim ederiz. Yazılan haberler geleceğe aktarılarak o gün olan biten konular hakkında geleceğe doğru bilgiye ulaştırır. Geçmişte olan biten haberler üzerinden o günün yaşanmış olayları hakkında bilgiler verir. Büyük şehirlerdeki merkezi kütüphanelerdeki gazete arşivleri bu konuda üzerine düşen görevi yerine getir. Araştırmacıların uğrak noktası milli kütüphanelerdir. Tarihten sayfalar doğruyu ve bilinmesi gerekeni bize yansıtır. Tarihsel olaylar, yapılan seçimler, büyük depremler, büyük yangınlarda yaşanan olayları ve sonuçları tarihin sayfalarında ulaşabiliriz. Kütüphanelerin görev ve sorumlulukları son derece önemlidir. Ankara’da bulunan ülkemizin en büyük kütüphanesi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesidir. İçerisinde 134 farklı dilde olan dört milyondan fazla kitap ve yüz yirmi milyon makale ve rapor bulunmaktadır.