KURBAN BAYRAMI VE BESLENME

Abone Ol

Bir bayram daha geldi çattı. Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, güneş, miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayram aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN BAYRAMI’NIN ANLAMI VE ÖNEMİ

Kurban Bayramı Hz. Muhammed (s.a.v) döneminde de aynı coşku ve sevinç içerisinde kutlanmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v)  sahabeye bayramın ruhunu, manasını anlatarak ve bizzat eda ederek göstermeye çalışmıştır.

"Kurban" sözcüğü İslami bir terim olarak "Allah'a yaklaşmak, Allah'ın rızasını elde etmeyi" ifade eder. Hz. İbrahim kıssasında da zaten anlatılan tam olarak budur. Kulun, Allah'a teslimiyeti ve tereddütsüz uğruna bir şeyleri feda edebilmesidir.

***

Bayramlar, ailelerin bir araya geldiği, özenli sofraların kurulduğu, ikramların bol olduğu günler arasında çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle Kurban Bayramı et ve tatlı tüketiminin en yüksek seviyelere çıkması ile mide bağırsak sorunları ya da kısa zamanda kilo alımını beraberinde getirebiliyor.

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME

Yetişkinlerde günlük su tüketimi 2,5 - 3 litre olmalıdır.

Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir.

Yeterli ve dengeli bir beslenme şekli oluşturabilmek için (özellikle et tüketirken) diğer besin gruplarına da (ekmek, süt grubu, sebzeler, meyveler) yer verilmelidir.

Bayram öncesi yağ tüketimini azaltılması önemlidir.

Öğünler çeşit bakımından zengin olabilir.

Lifli gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.

Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Öğün atlanılmamalıdır.

Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Kavurma ve kırmızı etin olduğu öğünler için öğle saatleri tercih edilmelidir.

Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur, ayran ya da cacık tercih edebilir.

Geleneksel yemeğe dönüşen kavurmayı hazırlarken, içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi yağında ve suyunda pişmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır.

ETLERİ NASIL SAKLAYALIM ?

Bayram boyunca kurban etlerinin bir kısmını kahvaltılarda, büyük sofralarda tükettiniz. Peki geriye kalanları nasıl saklayacağınızı biliyor musunuz? Geriye kalan etler, büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine koyularak derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede ortalama 6 ay süreyle saklanabilmektedir.

ETİN YANINDA YEDİKLERİNİZ DE ÖNEMLİ

Kurban bayramında sadece et tüketip sebze ve meyve tüketimini azaltmayın. Size önerim et yemeklerinin yanında sebze yemeği, salata tüketmeniz. Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesi hem besin değeri açısından hem de lif alımı açısından önemlidir. Etler, C ve E vitaminini içermezler.

Sağlıkla kalın…