Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün TBMM’ye taşıdığı Koçarlı’ya bağlı Sapalan Mahallesi’nde MTA tarafından yapılan altın sondajına ilişkin yazılı soru önergesine verdiği cevapta, “Önergeye konu alanda Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından gerçekleştirilen sondaj faaliyetlerinin ardından etüt ve örneklerin analizine yönelik çalışmalara devam edilmektedir” ifadelerine yer verdi.
“ANALİZ SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLECEK”
Yeni Kıroba Gazetesi olarak 22 Haziran’da manşetten ‘MTA’dan Koçarlı’ya altın sondajı’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğumuz konunun CHP Aydın Milletvekili Bülbül tarafından TBMM’ye taşınmasının ardından Sapalan’daki mahalle sakinleri de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelecek cevaba dikkat kesildi. CHP’li Bülbül’ün önergesini cevaplayan Bakan Bayraktar, “Takip eden süreçte yapılan sondaj ve etüt çalışmalarının analiz sonuçları değerlendirilerek yapılacak çalışmalara yön verilecek olup maden arama çalışmaları tamamlandıktan sonra hazırlanacak olan rapor da MTA arşivinde kullanıcıların hizmetine sunulacaktır” dedi.
“ÖN ARAMA FAALİYET RAPORU MAPEG’E SUNULMUŞTUR”
Süreçle ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmamasıyla ilgili olarak söz konusu maden ruhsatlarına ait işlemlerin 3213 Sayılı Maden Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlar kapsamında yürütülmekte olduğuna dikkati çeken Bakan Bayraktar, önergeye ilişkin cevabında şu ifadelere yer verdi; “Bu kapsamda mezkür mevzuatlar gereği hazırlanan dönem geçiş raporları sadece Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) sunulmakta olup söz konusu arama ruhsat sahasının yürürlüğü halihazırda devam ettiğinden yapılan maden arama çalışmalarına ait Ön Arama Faaliyet Raporu ve Genel Arama Faaliyet Raporu MTA tarafından MAPEG'e sunulmuştur.
“ÇED İZNİ VERİLMEYEN HİÇBİR OCAĞIN AÇILMASINA MÜSAADEMİZ YOK”
Altının çıkarılması hususu ile ilgili olarak; bahse konu bölgede MTA tarafından yapılan faaliyetler maden arama ruhsatları kapsamında yürütülmekte ve bu arama faaliyetleri çerçevesinde yapılan tespitleri içeren rapor ile MAPEG'den buluculuk belgesi talep edilerek bahse konu arama ruhsatı geri iade edilmektedir. İşletme aşamasında ise maden sahalarında işletme ruhsatı düzenlendikten sonra sahada faaliyetin başlayabilmesi için ruhsat sahiplerince 3213 sayılı Maden Kanunu'nun 7'nci maddesinde belirtilen izinlerin alınması zorunlu olup bu izinlerden olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi'nin verilmesi sürecinde de bahse konu madencilik faaliyetlerinin bölgede oluşturacağı etkiler ilgili Bakanlık tarafından tüm detaylarıyla ele alınıp değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde ÇED izni verilmeyen hiçbir ocağın açılmasına Bakanlığımızca müsaade edilmemektedir”
Hatırlanacağı üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar’a konuyla ilgili olarak 5 soru yönelten Milletvekili Bülbül, 30 hanenin bulunduğu 106 nüfuslu Sapalan Mahallesi'nde yapılan sondaj çalışmalarının, en yakın eve mesafesinin 100 metre olduğunu vurgulayarak konuyla ilgili detaylı bilgi istemişti.
Bülbül soru önergesinde ayrıca Bakan Bayraktar’a yazılı olarak yanıtlanması istemiyle de şu soruları yöneltmişti; “Sondaj işlemlerinin ardından 8 ay uzunca bir süre geçmesine rağmen, çalışmalara devam edilmemesinin sebebi nedir? Sondaj çalışmaları sonrası alınan numunelerin sonuçlarına yönelik bir açıklama yapılacak mıdır? Çalışmalar sonrası hangi sonuçlara ulaşılmıştır? 4.Bu süreçte neden herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır? Sondaj yapılan alanda altının çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin herhangi bir karar alınmış mıdır? Alındı ise bu karar nedir? Altın çıkarılmasına karar verildi ise nasıl bir metot izlenecektir? Hangi kimyasal kullanılacaktır? Kullanılacak kimyasalın tespitinde işlem yapılacak alanın, yerleşim yeri ve tarım alanlarına yakınlığı gözetilmiş midir? Mahalle halkının sağlığının zarar görmemesi adına ne gibi çalışmalar yapılacaktır?” (MURAT TAN)