GÜNDEM

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Güneş: “Hasat bayramdı, hüzne dönüştü”

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, Türk çiftçisinin zor durumda olduğunu belirterek, devletin acilen destek vermesi gerektiğini vurguladı. Güneş, çiftçinin içinde bulunduğu tabloyu, “Hasat zamanı bayramdan hüzne dönüştü” sözleriyle özetledi

Abone Ol

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, başta pamuk üreticisi olmak üzere çiftçilerin ciddi bir ekonomik darboğazda olduğunu belirterek, devletin acil müdahalede bulunması gerektiğini söyledi. Türk tarımının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Güneş, “Enflasyonla mücadele kapsamında bütün suçlu çiftçiler gibi gözüküp, tüm yük çiftçinin sırtına bindirildi” diyerek üreticilerin karşılaştığı zorlukları anlattı.

Pamuk fiyatlarıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Güneş, “Pamuk fiyatları 21-22-23 lira seviyelerinde. Bizim çıkarmış olduğumuz maliyet 30 lira. Yani şu an kafadan biz kilogram başına 7-8 lira gibi bir zarar edeceğiz. Bize kesilen fatura belli; 7-8 lira bir zarar edeceksin deniyor. Çiftçi üretmek için elinden geleni yapıyor, ama bu şartlar altında üretim imkânsız hale geliyor” dedi.

“DESTEKLEMELER ACİLEN ARTTIRILMALI”

Güneş, çiftçilere verilen prim desteğinin son üç yıldır değişmediğini hatırlatarak, “Desteklemelerle bu iş değişir mi acaba diyoruz. Öncesinde açıklanmış olan ve maalesef 3 yıldır aynı giden 1 lira 60 kuruş gibi bir prim desteği var. Biz bunları Tarım İlçe ve İl Müdürlüklerine, genel merkezimize, bakanlıklarımıza bildirdik. Bu fiyatlarla bu işin içinden çıkılamayacağını, desteklemelerin acilen artırılması gerektiğini söyledik. Devletin de fiyat olayına müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü gözle görünen 7-8 lira zarar var. Kar etmenin imkânı yok” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLİKTEN BAŞKA İŞİMİZ YOK”

Bu maliyetlerle üretim zor olduğunu ve üretemez hale geldiklerini söyleyen Güneş, aile çiftçiliği yapanların çiftçilikten başka bir işlerinin olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Çiftçilik, istediğin zaman başlanabilecek bir şey değil. Özellikle bizler gibi, aileden çiftçilik yapanlar için durum çok daha zor. Büyük firmalar zarar ettiğinde işin içinden çekilip çıkabilirler. Ancak bizim böyle bir lüksümüz yok. Bizim çiftçilikten başka işimiz yok. Bu işi de yapmak zorundayız.”

“EKONOMİNİN TEMELİ TARIMDIR”

Pamuk toplama maliyetlerinin de ciddi bir yük getirdiğini vurgulayan Güneş, “Üretici kendi pamuk toplama makinesi varken zarar ediyor. Biz bu işten memnun değiliz, zarar ediyoruz. Bir de makinası olmayanlar var. Onlar için toplama ücreti 1250 lira. Allah yardımcımız olsun. Türk tarımı sıkıntıda ve bizi yönetenlerin acilen bu olaya müdahale etmesi gerekiyor. Ekonominin temeli tarımdır. Şu an gözle görünen politikalar tarımı bırakmamızı söylüyor. Çiftçimiz bu sene zarar edeceğim diyor. Bankaların ödeme zamanı geldi, kazandığınız para banka taksitini ödemeye zor yetiyor. Sonrasında icarı, mazotu, tohumu var. Gerçekten çok zor bir durum. İnsanlar bu işlere 3 milyon, 5 milyon gibi para yatırıyor. Hiç uğraşmasa, bankaya faize koysa yüzde 50’den 3 milyon yatıran temiz 1,5 milyon kazanacak” görüşlerini dile getirdi.

“HASAT ZAMANI HÜZNE DÖNÜŞTÜ”

Güneş, üreticisinin bu yıl büyük zorluklar yaşadığını belirterek, hasat zamanlarının çiftçi için bayram olduğunu ama artık hüzne dönüştüğünü söyleyen Güneş, “Normal şartlarda 40 derece olan sıcaklık tarlada 45-50 derece hissediliyor. Sen bu sıcağın altında bir yazını geçir, sonrasında bir şey kazanma. Çiftçi için hasat zamanı bayramdı, şimdi hüzne düştü. Hasat zamanı geldi, ama bir hareket yok, heyecan yok. Bu sene aşırı sıcak oldu, yağmurlar yeterli olmadı. Verim de düşük. Geçen yıl 600 kilogram civarı verim elde eden üretici bu sene 350-400 kilogramdan bahsediyor. Verim kaybı zaten belli. Fiyat da aynı şekilde seyredince, Allah Türk çiftçisinin yardımcısı olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden” dedi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Koçarlı’daki çiftçiler için pamuk maliyetinin kilogram başına 30 lira olduğunu belirten Güneş, “Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Bir kilogram pamuğun maliyeti 30 lira. Ama pamuk fiyatları 22-23 lira. Bizim para kazanmamız için pamuk fiyatının 35 lira olması veya 35 liraya yaklaştırılması lazım. Bu fiyatın altında bu işin altından kalkmamız imkânsız. Bu sene pamuk üretimi büyük bir hayal kırıklığı oldu” diye konuştu.