Üreticilerin yetiştirdiği zeytin, zeytinyağı, üzüm, kuru üzüm, incir, palamut, buğday vb. ürünler Aydın’da etkili ve güçlü olan tüccarlar tarafından Balat’a ve Kuşadası Limanı’na götürülmüş, buradan da yabancı tüccarla vasıtasıyla ihraç edilmiştir. Yüzyılın sonlarına doğru Aydın Sancağı’nın gerek iklimi gerekse coğrafi konumundan dolayı verimli topraklara sahip oluşu gözetilerek, İstanbul’da yaşayan devlet ileri gelenleri bölgedeki bazı gelir kaynaklarını kendi yönetimlerine almaya başlamışlardır. Başta padişah olmak üzere valide sultanlar, paşalar, defterdarlar ve padişaha yakın kişiler Aydın Sancağı’nda çeşitli has ve arpalıklara sahip olmaya başlamışlardır. Bu toprakların büyük bölümünde zeytincilik, incircilik ve çeltikçilik yapıldığı görülmektedir (336).
Aydın’da, Klasik Döneme tekâbül eden Osmanlı hâkimiyeti, bölgedeki iktisadi, sosyal ve kültürel pek çok gelişmenin de önünü açmıştır. Kimi kısımları havası hümayun olarak şehzadelere ayrılmış olan Aydın Sancağı, Osmanlı hâkimiyeti döneminde, imparatorluğun görece zengin bölgelerindendir. Bu zenginliğin öncelikli nedeni de tarımdır. Dağlarla çevrili, çok verimli iki alüvyonlu ovası bulunan Aydın yerleşiminde, verimli bağ ve bahçelerin yanı sıra pamuk, tütün, susam, kestane, elma, üzüm ve çeşitli meyvelerin yetiştiği tarlalar da fazlasıyla mevcuttur (983).
Aydın İl’inde arıklar, azmaklar, pınarlar ve çeşmelerin ayaklarında, çeltik tarımının yapıldığı anlaşılıyor. Büyük Menderes nehrinden sağlanan Bozdoğan, Üçbaşa, Kazanderesi, Yenice, Piskopi, Eymirli, Akçakavak azmaklarından çeltik alanlarına su sağlandığı farkediliyor. Küçük Menderes havzasında da pınar ve çeşme ayaklarından sağlanan sularla (kara suluk oluncaya kadar) kimi köylerde çeltik tarımı yapılıyordu. Çeltik tarımı, sadece köylüler tarafından değil, aynı zamanda aşiretler tarafından da yapılıyordu (90).
Aydın Sancağı’nda 008 Numaralı Tapu Tahrir Defterine göre 1480 yılında devletin aldığı vergilerin Osmanlı Devleti’nin bir tarım devleti olması nedeniyle tarımsal alandan gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Aydın Sancağı kazalarına genel olarak baktığımızda yerleşim birimlerinin tamamına yakınında tahıl ürünleri, baklagiller, keten ve kendir, susam, üzüm, bostan, bağ, bahçe işleri ile uğraşılmaktadır. Badem ve narenciyede bölgenin önemli ürünleri arasında yer almaktaydı. Çoğu zaman tahrir defterlerinde meyve isimleri ayrı ayrı zikredilmeden vergiler “öşr-i meyve” adı altında verilmiştir. Aydın livasında tarıma uygun olmayan bölümlerinde küçükbaş hayvancılığın yanında inek, manda ve deve de beslenen hayvanlar arasındadır. Balıkçılık kıyıya sınırı olan kazalarda kısmen yapılsa da liva genelinde pek yaygın değildir. Bu yerleşim birimlerinin bazılarında yaylak ve ormanlık olarak kaydedilmiş alanlar da bulunmaktadır (39).