Bu hafta başında kutlanmaya başlanan KIZILAY 'ın kuruluşunun 152. Yılı Aydın da da mütevazi bir etkinlikle kutlandı.
Kızılay başkanı sevgili kardeşim Mesut MEZGİT yürüttüğü kamu idareciliğinin yanısıra , ek olarak bu görevi de fahri olarak üstlenmiş ve bir maddi çıkar gözetmeksizin kamusal bir hizmeti daha yerine getiriyor.Özellikle Korona günlerinde ve bu bu pandemi içinde yaşanan Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine ulaşarak , bir çok ev'e sıcak bir el olarak uzandı.
Son yıllarda şartlı bağışların yurt dışına aktarılmasında eleştiriler alan Kızılay tepkilere rağmen yurt içinde yaptığı yardımlar , ihtiyaç sahiplerine , gecenin içinden doğan bir güneş gibi ümit oluyor.
Hatta KIZILAY kendisine yönetilen bu sorular için internetteki resmi sayfasından , sorulara açıklama yaparak atfedilen konulara açıklık geirmiştir.
Kızılay savaş alanlarında yaralanan veya hastalanan askerler için yardım etmek üzere 11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulmuştur.
Sonraları sırasıyla
1877'de "Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti",
1923'de "Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti",
1935'te "Türkiye Kızılay Cemiyeti" ve
1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" adını almıştır.
Kuruluşa "KIZILAY" adını büyük önder Atatürk vermiştir
Kızılay'ın simgesi ve işareti beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı "ay" dır. Yalnız Kızılay bayrağında "ay"ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur.
Kızılay ,simgesi Devletler Hukuku'nun ilgi hükümleri gereğince, savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için "koruyucu ve belirtici işaret" olarak kabul edilmiştir. Bunlar dışında kalan hiçbir kişi, kurul ve kurum, savaşta tarafsızlık ve dokunulmazlık timsali olan bu işareti kullanamaz.
Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı'ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar geçen süre içinde, Türkiye'nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik'in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, Türk olsun düşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiş; I Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda ortaya çıkan doğal afetlerde felaketzedelerin bakımını, barınağı ve beslenmelerini sağlamış, uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış; hemşirelik eğitimi, ilkyardım ve kanla ilgili hizmetler alanında öncülük yapmış, korunmaya gereksinen pek çok vatandaşımıza 152 yıl içinde sosyal yardım ve hizmetleri sunmuştur.
Bir bağışçı olarak 45 kez kan verdiğim Kızılay kan Merkezinin geçen yıl yapılan Kan bağışçılara ödül töreninde tarafıma PLAKET verilerek onurlandırılması , duyduğum manevi hazzın bir kat daha artmasına vesile oldu.
“Veren el, alan elden üstündür “ atasözünde olduğu gibi vermenin gururunu , bir ünite yani 400 gram kan ile 3 kişiye hayat verme ve bir fidan dikilmesine vesile olmakla bu fani dünyada adını bile bilmediğim birilerine sağlık kazandırmak gururu , onuru ve manevi hazzı tarif edilemez.
Çünkü bağışlamak zaten bizim kanımızda mevcuttur.
Kızılay dostları olarak , bugünlerde tükenen kan stoklarını beslemek üzere , sizleri de kan vermeye davet ediyorum. Çünkü kan vermek artık bir sorumluluk değil, görevdir.
Unutmayalım ki, sizin de kendiniz için veya en sevdikleriniz için bir gün kan'a ihtiyacınız mutlaka olacaktır.
Bu hafta başı Kent meydanında yapılan mütevazi tören de , dağıtılan maskeler, fidanlar ve Gençlik merkezi hocaları tarafından yaptırılan spor faaliyetleri ile kutlanan 152 yıl kutlama töreni , kıdemli vatandaşlara moral ve motive oldu.
***
Eğitim devlet tekelinden çıkarılan bir çok sektör gibi , özel girişimcilerin açtıkları okullar sayesinde hem nitelik hem de hizmet yönünden her yıl gelişmeye devam ediyor.Bu konuda açılan YÜKSEK TEKNOLOJİ KOLEJİ Aydın da bir ilk olacak. Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı destekli Kolej ÜCRETSİZ olarak devlet okulu gibi hizmet verecek ancak özel sektöre ait bir okul olmasının kalitesiyle ekonomiye , büyük ihtiyaç duyulan ara teknik eleman kazandıracak. Dileyenler ise yüksek öğretime devam ederek , ağırlıklı matematik ve fen dersleri de verildiğinden , Mühendis olabilme imkanı da kazandıracak.
Genç eğitimci kadrosuyla 400 öğrenci kapasiteli ve Lise düzeyinde eğitim verecek Kolej için eğitim görecek öğrencilerin eğitim masrafları Sanayi bakanlığınca karşılanıyor. Sadece okul forması , yemek ve servis için ücret ödeyecek olan kolej'in şimdilik, Endüstriyel Otomasyon ve Yenilenebilir Enerji bölümleri olmak üzere 2 bölümle açılacak , ileride üretim yapmak üzere Aydın Sanayisi ile şirketlerle işbirliği yapılacağı bilgisi geleceğe kentteki işsizliğin de önlenebileceği ve mavi yakalı çalışanların kolayca iş bulabileceği prtaiğe dayalı bir eğitim kurumu kazandığını sevinçle öğrendik.
Düz lise mezunu yüzlerce işsiz ve elinden başka bir iş gelmediğinden ,sadece masa başı iş arayanları gördükçe , Teknik eğitim veren ancak lisedeki tüm dersleri kapsayan ve hatta mühendis olma imkanı da sunan YÜKSEK TEKNOLOJİ KOLEJİ Aydın'a kazandıranları kutluyorum.
*****
Dün sabah Aydın Valisi Sayın KÖŞGER 'i Valilik Hizmet binasında yapılan son tören ile yeni atandığı İzmir 'e uğurladık. Ülkemizin 3. Büyük kentinde çok daha fazla çalışma ve mesai gerektirecek olması bir kazanç ve fırsat.
Çünkü ben Vali KÖŞGER'e söylediğim gibi, İzmir sonrasında daha da önemli bir sorumluluk verileceğine inancım tamdır.
Tüm okurlarımıza iyi hafta sonu ve keyifli tatiller diliyorum.
SÖZÜN ÖZÜ :
DÜNYA KÖTÜLÜK YAPANLAR YÜZÜNDEN DEĞİL, BU KÖTÜLÜĞE KARŞI , SEYİRCİ KALIP HİÇBİR ŞEY YAPMAYANLAR YÜZÜNDEN TEHLİKELİ BİR YERDİR.
MEHMET ÖZÇAKIR
mehmetozcakir@hotmail.com
P.K:110 EFELER – AYDIN
GSM : 0.505.8077828