KİTAP OKUMAK BEYNİNİZİ GÜÇLENDİRİR

Abone Ol

Okumak haz duymaya zihnimizi süslemeye ve yetkimizi arttırmaya yarar. Bazı kitaplardan insan yalnız zevk alır; bazıları ise olduğu gibi yutar. Okumak insana olgunluk, konuşmak canlılık, yazmak da açıklık verir. Bu sebeple; az yazanın hafızasının kuvvetli, az konuşanın hazırcevap, az okuyanın da bilmediğini bilir gibi göstermesi için kurnaz olması lazımdır. Tarih kitapları insanı akıllandırır; şiir nükteci, matematik dikkatli kılar; felsefe eserleri de derinleştirir. Mantık ve hitabet münakaşalarda ustalaştırır; ahlak da ağırbaşlı yapar.

"İnsanın okuduğu şey benliğine işler." Hatta insan zekâsına ket vuran her türlü engeli iyi seçilmiş eserler okumakla ortadan kaldırabilir. İnsan için en etkili öğrenme yolu okumaktır. Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve güçlü olacaktır.

İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler güçlenir. Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır. Kelime dağarcıkları yüksektir. Bilgi edinme istekleri vardır. Kitap okumak düşünceleri besler ve güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir. Kitap okumayı sevenler genel kültür bakımından da üst seviyelerdedirler.

Okumanın ne yaşı ne de zamanı vardır. İnsan istediği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gerçekten istesin. Birileri istedi diye ya da zorla kitap okunmamalıdır. Okuma hevesi ve isteği öncelikle insanın kendi içinde olmalıdır. Okumak için ille de beş yüz sayfalık bir kitabı bitirmek gerekmez bazen bir sayfa bile o kadar çok şey anlatır ki insana. Okuyan insanlar dünyayı ve olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebilirler. Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar. Çünkü kelime hazneleri çok geniştir. İnsan okuduğu her kitaptan ya da yazıdan ne kadar yeni kelime öğrenirse bilgi havuzu da o kadar dolu olur. Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir.

Okumanın bizlere sayısız faydası vardır. Önemli olan bunun değerini bilmektir. İngiliz Filozof ve Bilim İnsanı Bacon’un da dediği gibi “Okumak bir insanı doldurur konuşmak hazırlar yazmak ise olgunlaştırır.” Bilgi ve kültüre ulaşmak her insanın hedeflediği bir şeydir. Kitaplar bilgi ve kültürün en yoğun olduğu kaynaklardır.

KİTAP AŞKI

Gerçekten kitabı seve seve okuyan ve metroda, otobüste, sahilde elinden düşürmeyen insanlar kitabı aşkla okumaktadır. Yani ondan bir şey beklemeden okumaktadır. Kitabın en büyük yararı ise insana güzel ahlak kazandırması, ufkunu genişletmesidir. Kitaplar insana yoğun duygular hissettirir. Bir kitaptan alınabilecek en büyük fayda bu duygulardır, bizi dinlendirmesidir. Kitaplar insanın en yakın dostlarındandır. Kitaplar yazarlar tarafından yazılır daha sonra matbaalarda çoğaltılarak bize ulaşır. Fakat o yazar kitap üzerinde büyük bir uğraş vermiştir. Öyle ki her kelimesini özenle seçmiştir. Bu sebeple yazar ile okuyucu arasında duygusal bir bağ kurulur. Bizler kitabın sayfalarına dokundukça yazardan bir şeyler kaparız. Yazar ile okuyucu arasındaki duygu akışı sayfalar aracılığıyla olur. Zaten insanın kitaplardan aldığı faydalar da bu yüzdendir. Adeta bir insan bizi eğitiyormuş, bize öğüt veriyormuş gibi bir durum olduğu için bunca bilgiye ve kültüre sahip oluruz. *Kitaplar çiçek bahçeleri gibidir! *Kitaplar sığınaktır! *Kitaplar gönüldaştır! Kitap okumanın tüm bu nimetlerinden en güzel şekilde faydalanmak için elimizden kitapları düşürmemeli, suya yemeğe ihtiyaç duyduğumuz gibi kitaplara da ihtiyaç duyup onları sürekli okumalıyız.

BİLGİ HAZİNESİ

Kitap, insanların bilgi ve tecrübelerini başka insanlara aktarabilmelerinin en kolay yollarından birisidir. Yazının icadı ve sonrasında matbaanın bulunması ile birlikte, kitaplar vasıtası ile bilginin aktarılması büyük bir ivme kazanmış ve insanlar artık her konuda çok daha hızlı bir şekilde bilgilendirilmiştir. Evet, kitaplar bilgi aktarmada en önemli role sahiptir. Ancak

kitapların yegâne amacı sadece bilgiyi aktarmak değildir. Çoğu defa bilginin ötesinde kişisel duygu ve düşüncelerin aktarımı da kitaplar sayesinde gerçekleşmektedir. Öyle ki birçok kitap bize herhangi bir konuda bilgi vermez; ancak yazarının duygu veya düşüncelerini, kısacası hayal dünyasını bizlere çok güzel bir şekilde yansıtır. Böylelikle, biz o kitabı okuduğumuzda yepyeni bakış açıları edinir, kendimizi yazarın yerine de koyarak empati kurmayı öğrenmiş oluruz. Her kitap, kendi çapında tam anlamıyla bir bilgi hazinesidir.

KİTAP OKUMANIN FAYDALARI

Kitap okumanın en güzel yanlarından biri, kişinin beyninin sürekli canlı tutulmasıdır. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kitap okuyan kişilerin beynindeki nöronların sayısı artmakta ve zihinde daha çok bağ kurulmaktadır. Bu dolaylı olarak kişinin zekâsının parlak, soyut düşünebilme yeteneğinin gelişmiş, hayal gücünün yüksek olmasını gerektirir. Ayrıca diğer zekâ alanları da bundan etkilenmektedir. Bu sayede daha iyi anlar, düşünür ve karar verebiliriz.

Genel kültürü yüksek insanlar, toplumda daha çabuk kabul görür ve sevilir. Üstelik bu insanların daha başarılı olduğu tartışılmaz. Ve genel kültür kazanmanın en basit yolu, okumaktır. Kitaplar entellektüel zekânın anahtarıdır. Her kitap bizi bir konuda bir şeyler konuşabilecek, yazıp çizebilecek bilgi ve tecrübeyle donatır. Kitaplar sayesinde düne ve bugüne yabancı kalmaz, her konuda söyleyecek bir şeyler bulabiliriz.

Sözcük dağarcığınız ne kadar genişse, kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Daha etkili konuşur, daha yaratıcı hayaller kurar, hızlı düşünür, daha güzel eleştiriler yaparsınız. Karşınızdakini daha iyi anlar, onunla daha sağlam iletişim kurabilirsiniz. Kendi alanınızda uzmanlaşabilir, başarılı bir kariyer elde edebilir ve çok para kazanabilirsiniz.

Kitap okumak hayatınızdaki “boş zaman” kavramını ortadan kaldırır. Zamanınızı daha güzel yönetir, düzenli şekilde yaşamaya başlarsınız. Canınız sıkılmaz, rahatlamak için harika bir arkadaşa sahip olursunuz. Ayrıca her yerde okuyabilmeniz harikadır. Zamanınıza anlam kattığınız için mutlu olur, bu enerji ile daha olumlu bir kişiliğe sahip olursunuz.

KİTAP OKUMANIN YARARLARI

– Kitap, hayatınızı renklendirir, sıradanlıktan kurtarır.

– Okumak hızlı ve yaratıcı düşünebilmenizi sağlar.

– Kitap okuyan insanlar sınavlarda ve işlerinde başarılı olur.

– Düzenli okumak, beyindeki sinir hücrelerini geliştirir.

– Kelime dağarcığı geniş bir kişi daha etkili konuşur.

– İletişim gücü yüksek insanlar, genellikle çok kitap okur.

– Yeni bir kitap ve mürekkep kokusu harika bir haz verir.

– Okuma alışkanlığı, hayatınıza çekidüzen verir.

– Kitaplar genel kültür ve yetenek kazanmanızı sağlar.

– Kitap kişinin duygusal zekâsını geliştirir.

– Düzenli okuma, göz kaslarınızı geliştirir, tembellikten kurtarır.

– Düzenli okuma, kişiyi olgunlaştırır, sakinleştirir ve alçak gönüllü biri yapar.

ÖZLÜ SÖZ: “Kitabın yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir.” (Voltaire)

“Bir insan ne kadar çok kelime bilirse zekâsını o ölçüde kullanmış olur.” Namık KEMAL

“Okumadan geçen bir gün, yitirilmiş bir gündür.” - J. P. Sartre

“Tecrübelerle yirmi yılda öğreneceklerimizi, okuyarak bir yılda öğrenebiliriz.” (W. Porter)

“Kitap boş vakitte okunmaz. Kitap okumaya vakit ayrılır.” &Ömer Tuğrul İNANÇER

Aydın'ın Haber Portalı Yeni Kıroba Gazetesi Tüm Saygıdeğer Okurlarım; Güzel Günlere; Mutlu Yarınlara; Kitap okuma alışkanlığını mutlaka kazanmalıyız. Saygı ve Sevgiyle Kalın…