İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE

Abone Ol

İklim değişikliği ve değişkenliğine ilişkin Sayın Prof.Dr.Murat Türkeş'in araştırma ve görüşlerini okuyucularımıza sunmak istiyoruz.

“İklim değişikliği ve değişkenliğine ilişkin küresel ve bölgesel iklim model projeksiyonları 21. yüzyılın sonunda, Türkiye'de genel olarak sıcaklık ortalamalarında ve yıllık sıcak hava dalga sayılarında dramatik bir artış öngörmektedir. 

Bu öngörü günümüzde sıcak dalgası olarak tanımlanan koşulların yüzyılın sonunda normal olarak kabul edilen koşullara dönüşeceğine işaret etmektedir. Sıcak hava dalgalarının sayısı ve şiddetindeki artış beklentisinin yanı sıra iklim projeksiyonları yağmur ve kar yağışlarında azalma, kuraklık olaylarının sıklığı ve sürelerinde de artış öngörülmektedir. 

Doğu Akdeniz'de 21. yüzyılın sonuna doğru özellikle yarı kurak alanlarda azalan yağışlar ve artan sıcaklıkların birleşik etkisi ve aşırı hava/iklim olaylarının yoğunluğu şiddeti ve sürelerindeki artış beklentisiyle başta tarım sektörü olmak üzere birçok sektörün olumsuz etkileneceği tahmin edilmektedir.

Tarımsal üretim ve hayvancılık su varlığı ve tüketimiyle yakından ilişkilidir. Ayrıca, hem bugünkü iklim koşullarında gözlenen hem de gelecek iklim koşullarında gerçekleşmesi olası kuvvetli ve aşırı şiddetteki yağışlar, seller ve taşkınlar hem hayvan varlığına hem de tarımsal üretime ve ekosistemlere zarar verebilir. Bu aşırı iklim olayları toprak erozyonunu arttırabileceği gibi mahsul üretimini çeşitli faktörlere bağlı olarak olumsuz etkileyebilir. Tarım ürünlerinin ekim ve hasat tarihleri ile fenolojik dönemleri iklim koşullarından etkilenebilir. Fenolojik yapıdaki değişiklikler, özellikle ticari değeri yüksek ürünler için (ör. fındık, üzüm, kayısı, kiraz v.b.) çok önemli olan, üretim miktarı, kalite ve verimliliği etkiler.

 Ayrıca, sık, şiddetli ve uzun süreli kuraklık olaylarına karşı etkilenebilirlikleri yüksek olan bölgeler kuraklık dönemlerinde su kıtlığı ile karşılaşabildiği için tarım ürünleri ve çiftlik hayvanları bu durumdan olumsuz etkilenir. 

Öte yandan, iklim değişikliği koşullarında yüksek hava Akdeniz Havzası ülkesi olarak Türkiye'de tarımı etkileyecek temel iklimsel değişimlere bakıldığında, hava sıcaklıklarındaki değişiklik ve eğilimlere ilişkin bilimsel çalışmalar, yıllık ve mevsimlik ortalama, ortalama maksimum (gündüz en yüksek) ve (gece en düşük) minimum hava sıcaklıklarındaki ısınma eğiliminin, Türkiye'de gözlenen sıcaklık eğilimleri ile karşılaştırıldığında giderek daha da kuvvetlendiğini göstermektedir.”