Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en çok etkilediği sektörlerin başında gelen tarımda zamansız aşırı yağışlar ciddi hasarlara sebep oluyor. Ani sağanak yağışların sebep olduğu sellerde çok sayıda vatandaş hayatını kaybederken kırsal kesimlerde tarım ürünleri de zarar görüyor.
Nazilli’nin başlıca tarım ürünlerinden kestanede hasat mevsimi yaklaşırken, tozlaşma döneminde sık sık yağmur yağması rekoltenin düşmesine neden oldu. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Alnıak, kestanenin tozlaşma dönemi olan mayıs sonu haziran başında havanın yağışlı seyretmesine bağlı olarak rekoltede yüzde 30’a yakın düşüş beklendiğini açıkladı.
REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Başkan Alnıak Yeni Kıroba Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Kestanede hasat mevsimi normal koşullarda ekim ayı ortalarında başlar ancak iklim değişikliğine bağlı olarak kestanenin olgunlaşması bu sene ekim sonunu bulacak gibi görünüyor. Nazilli ve çevre ilçelerde bu sene kestanenin kalitesi iyi ama verim geçen yıla göre düşük. Yılda ortalama 5-6 bin ton civarında olan kestane rekoltesinin bu sene 4 bin tonlarda kalacağı tahmin ediliyor. Bunun sebebi tozlaşma dönemine rastlayan mayıs sonu haziran başında havanın yağışlı seyretmesi oldu” dedi.
ÇIPRICI YEVMİYESİ 1500 LİRA OLACAK
Kestanenin bu seneki fiyatını öngörmek için henüz erken olduğunu belirten Alnıak “Kestanenin fiyatı geçtiğimiz yıl 40-60 lira arasında değişiyordu. Ancak geçen yıl kestane üreticisi olan Portekiz, İtalya, İspanya gibi ülkelerde rekolte düşüktü. Bu sene söz konusu ülkelerde rekolte yüksek, Türkiye’de ise düşük. Fiyatı belirleyen arz talep dengesidir. Bu sebeple henüz fiyat tahmininde bulunamıyoruz” şeklinde konuştu. Yahya Alnıak kestane üreticisinin en büyük sıkıntılarından birinin de çırpıcı bulmak olduğunu hatırlatarak “Ağaçlar çok yüksek olduğundan çırpıcılar risk altında çalışıyorlar. Bu da yevmiyeleri yukarı çekiyor. Geçtiğimiz yıl çırpıcı yevmiyesi 800-1000 lira arasındaydı. Bu sene 1300- 1500 lira arasında olabilir” ifadelerini kullandı. (FİLİZ ÖZDEMİR)