HOŞGELDİN RAMAZAN

Abone Ol

Tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik ederim. On bir ayın sultanıdır Ramazan. Mübarek üç aylar olan Recep, Şaban, Ramazan’dır. Ramazan, Hicri takvime göre 9. Aydır. Dinimize göre peygamberimiz Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerinin inmeye başladığı aynı zamanda oruç tutulan, teravih namazının kılındığı bir aydır. Bu ayda oruç tutmak İslam’ın beş temel şartlarından biridir.

***

Ramazan ayı gelince her evde tatlı bir telaş başlar. Tutulan ilk oruç ile birlikte akşam yenecek olan iftar yemeklerini hazırlamaya kalkışılır. İftar saatini beklemek ayrı bir huzur verir insana. Sevabı da çok büyüktür. Ev halkı ile yenen yemek kadar güzel bir mutluluk yoktur. Allah kabul etsin. Yenilen yemekten sonra teravih namazının kılınması ile bir tam gün tamamlarız. Sahuru ayrı huzur, öğlesi ayrı huzur, ikindisi ayrı huzur, akşamı ayrı huzur, yatsısı ayrı huzur. Ramazan pidemiz olmazsa olmazımızdır.

***

Ramazan paylaşmaktır. Ramazan oruç ibadetidir. Sağlığımız açısından çok önemi vardır. Düzenli beslenme ile vücut kendini yeniler ve düzenler. Sahurda mutlaka hafif ve tok tutacak besinler yemeliyiz. En önemli olanı ise su tüketimini iyi yapmalıyız. İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketmemiz gerektiğini söylüyor uzmanlar. Yardımlaşmakta çok önemlidir. Fitre ve zekat vermek gereklidir. Fitre, ramazan ayı içinde verilmelidir. Ramazan ayı başlangıcından ramazan bayramına kadar olan dilim içinde verilmelidir. Her hangi bir sebeple bayrama kadar verilmemiş olan fitreler daha sonra da verilebilir. Ramazan ayı içinde verilmesi adettendir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl fitre miktarını 40 TL olarak belirledi.

***

Bayramda küçükler sevindirilir, büyükler ziyaret edilir, elleri öpülür. Aramak ziyarette bulunmak adettendir. Gelen misafirlere hazırlanan tatlılar ikram edilir. Baklava çeşitleri, saraylı, kadayıf, sütlü tatlılar, börekler, yaprak sarması, yemekler hazırlanır gelen misafirlere sunulur. Ama yine de ramazandan çıktığımız için fazla yiyip vücudumuzun dengesini bozmasına izin vermeyelim. Midemiz bir ay boyunca düzenli yemek yediği için rahattır. 2-3 günde yiyeceğimiz yemekleri bir güne sığdırırsak belki de hastanelik olabiliriz. Düzenli beslemeye devam edelim.

***

Ramazan ayı her yıl on gün öne doğru gelir. Kış ve bahar dönemlerinde susamak açısından ve günlerin kısa olması nedeniyle rahat geçebilir. Bölgemizde yaz ayları çok sıcak geçtiği için o dönemlerde sıcak oruç tutanları zorlasa da ‘Allah yardım eder, kuvvet verir’ derler. Rahatsızlığı bulunmayanların tutması Müslümanlar üzerinde farzdır. Oruç, çocukluk dönemi olan yedi yaşından itibaren tutulmaya başlar. Kadın-erkek farz kılınmıştır. Ramazan Bayramının müjdecisi olan Kadir Gecesi de bu ay içinde kutlanır. Kur’an’da ‘Bin aydan daha hayırlı’ olduğu belirtilir. Kadir Gecesi Kur’an ayetlerinin Allah tarafından Cebrail meleği tarafından peygamberimiz Hz. Muhammed’e vahiy edilmesinin başladığı gecedir. Yeni bir ramazan ayına ulaştık hayırlısıyla. Hoş geldin ramazan.