HER DERDE DEVA: MUŞMULA

Abone Ol

Mevsimsel olarak Mayıs- Haziran aylarında çiçek açan, sonbahar ve kış aylarında yetişen muşmula şu sıralarda Pazar tezgahlarında yerini aldı.

Alıcısı çok fazla ve fiyatı da 60 – 80 lira arasında değişiyor. Muşmula meyvesi, çalı benzeri bir ağaçta yetişiyor. Çiçekleri pembe ve beyaz, meyvesi ise sarı ve turuncu renklere sahip. Meyvesi olgunlaşmadığında daha turuncu ve sert bir formdadır, olgunlaştıkça yumuşayan ve kahverengiye dönen bir yapıya sahip.

Taze, kurutulmuş, reçel yapılıp yenilebilen veya çay olarak tüketebileceğimiz muşmulanın bir çok yapım çeşidi mevcut. 

Yapraklarında bulunan C vitamini, ağız yaralarına çok iyi geliyor. Vücutta yağ birikimini azaltıyor. Damar sertleşmesinde, kabızlıkta, kas aktivitesini korumakta ve anemi problemlerine karşı destekleyici unsur olarak kullanmakta çok etkili. Tansiyonu dengeleyip kalp sağlığımızı korur.

Diyabete karşı önemli rol oynayan bu meyve, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeliyor. Diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği bir meyve.

MUŞMULA ÇAYI

Muşmula çayı, hem yapraklarından kaynatılarak hem de meyvesini kuruttuktan sonra çayı yapılarak içilebiliyor. Düşük kalorili yapısı ve zengin lif içeriğiyle herkes için bulunamaz bir nimet.

Çayının faydalarını sayacak olursak da; Ödem attırıcı, idrar söktürücü, bağışıklığın güçlenmesi, kan şekerinin dengelenmesi, detoks etkisi ve metabolizmanın hızlanması doğrultusunda oldukça faydalı.

Her ayrıntısının bu derece kullanıldığı bir meyve görmek zor. Sağlık için her zaman doğadan faydalanmamız gerekiyor. Tam da kış aylarındayken bağışıklığımızı güçlü tutmalı, sağlığımızı korumalıyız.

Hoşça kalın…