HASAT MEVSİMİ: ZEYTİN

Abone Ol

Yağmur yağmadığı zamanlarda kuraklıktan korkarken, zeytinliği olan emekçiler kara kara düşünmeye başlamıştı.

Zeytinlerin çekirdek kadar küçük kalması, kıtlığın bir göstergesi gibiydi. Zeytinlerin olmaması demek 1 yıl boyunca hem meyvesinden hem yağından mahrum kalmak demekti. Çok şükür ki yağmurların düzenli ve belirli aralıklarla yağması bu tehlikeyi biraz olsun geçirdi.

Yağmurun yağması zeytinlerin hem büyümesine hem de yağlanmasına oldukça faydalı. Zeytinlikleri olan vatandaş adeta bayram etti. Aralık ayının ortalarına gelmişken çoğu bölgede hasat henüz başlamadı. Havaların önümüzdeki haftalarda da yağışı göstermesi yüzleri güldürdü. 

Yerleri düz ve yağmuru iyi alan zeytinlerin hasadı yaklaşık 1 haftadır başladı. Diğer türlü genel hasata yüksek ihtimalle yeni yıldan sonra başlanacak. 
Hasat dönemi yer yer değişkenlik gösterirken ortalama 2 ila 4 ay arasında bitiyor.

ZEYTİN HASADI

Zeytinler ağaçlarda çiçek açmaya başladığında üreticinin yüzü güler. Zeytinin genelde 1 var 1 yok senesi olur. Bu sene var senesinden sayılıyor. Eski sistemlere göre sırık denilen ince uzun sopalarda ağaçlar çırpılarak zeytin hasadı yapılırdı.

Teknolojinin gelişmesi her yönde makinalarla tarımı destekliyor. Zeytin hasat makinası kimine göre kolaylık kimine göre yorgunluk oluyor. Akülü olan zeytin makinasının taşınması biraz yorucu.

DAĞDAN SOFRAYA YOLCULUK: ZEYTİNYAĞI

İtinayla hasat edilen zeytinler, fabrika yolunu tutuyor. Fabrikalarda devasa makinalarda önce çöpü ve zeytinleri ayrıştırılıyor sonrasında zeytinler sudan geçiriliyor. Sıkma makinasına giren zeytinler, altın renginde günümüzde her yemeğe giren o mükemmel zeytinyağı şeklinde çıkıyor. 

Bin bir derde deva olan zeytinyağı her anlamda şifa için de kullanılıyor. Otlardan yapılan yağların içine de hep zeytinyağı koyardı eski insanlar…

Zeytin genel anlamda çok bereketli bir ürün. Çekirdeği preslenerek kaloriferler için yakacak oluyor. Zeytinin kendisi hem yağlı hem sulu şekilde tatlandırılıyor. Yaprakları ise çay veya toz olarak tüketildiğinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, ağız ve diş sağlığına, kalp hastalıklarının önlenmesine destek oluyor. 

Zeytinyağı aynı zamanda tip-2 diyabet riskini azaltmaya yardımcıdır. Kalp hastalıklarına karşı korur ve felç riskini azaltır. Kilo vermede önemli rol oynar. Kan şekerini düzenler ve kötü kolestrolü düşürür. 

Sağlığımızı dengeleyen en önemli üründür zeytinyağı, her gün en az 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı tüketmeliyiz.

Bol bereketli hasat sezonu olsun. Sağlıkla kalın…