Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Zühre Genişel , tarımda yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine dair açıklamalarda bulundu.
“Aydın ilimiz tarım çeşitliliği ve tarımsal sanayisi ile ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan illerimizden olduğu halde, Aydın çiftçisi kan ağlıyor” diyen Genişel, “İncir, pamuk, zeytin, kestane, kiraz, çilek ve daha nice ürünü üretip yurtiçinde ve yurtdışında pazarlamaya çalışan çiftçinin girdi maliyetlerinden beli bükülüyor. Banka borçları altında eziliyor. Çiftçilerimiz hasat mevsimi olduğu halde feryat halinde. Ziraat Odaları çiftçilerimizin şikâyetlerini dile getirmeye çalışıyor. Mevcut sistem krizin bütün yükünü çiftçiye, işçiye, esnafa yüklemekte, çiftçinin üretmesini adeta engellemektedir. Çiftçi bir taraftan fahiş mazot, gübre, tohum fiyatları ile baş etmeye çalışırken diğer taraftan çiftçinin üretim maliyetini dikkate almayan, üretmesini teşvik etmek bir yana üretmekten vazgeçmesine neden olacak biçimde taban fiyat uygulamasına gitmektedir. Çiftçi ne taban fiyat konusunda ne devletin destekleme alımları konusunda kendisini güvende hissedememektedir. Bin bir güçlükle ekip diktiği ürünü hasat ettiğinde akıbetinin ne olacağını bilememektedir” ifadelerini kullandı.
“DENİZİN BİTTİĞİ NOKTAYA GELDİK”
Başkan Genişel, “Çiftçimiz, işçimiz, esnafımız kısacası üreticilerimizin sorunları bugün ortaya çıkmadı elbette. 1980 sonrasının iktidar formülü “Türkiye’yi bölme programına teslim olarak borç bulanlar hükümet olur.” Şeklindeydi. Bugüne kadar işte bu üretim yeteneklerini ve birikimlerini korumayan, aksine zayıflatan programlar ile yönetildik. Ancak denizin bittiği noktaya geldik. Bu krizden çıkışın formülü Üretim Ekonomisini kurmak ve Türkiye’yi birleştirmektir. Başta çiftçimiz olmak üzere üreticilerimizin sorunlarını çözecek olan Üretim Odaklı Ekonomi modelidir. Refaha ulaşmanın, zenginleşmenin tek yolu, üretmektir. Bunun için üretimin önündeki tüm engellerin kaldırılması, üretimin her alanda teşvik edilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.
“DAYATMALAR REDDEDİLMELİ”
“Tarımda hedef, köylüyü efendi kılmak, her tür bağımlılığa son vermek, Türkiye’yi beslenme, giyim, gübre, tohum ve damızlıkta yeniden kendine yeterli bir ülke haline getirmek, üreticinin hayat düzeyini yükseltmek ve dışsatıma azami katkı sağlamaktır” görüşünü aktaran Genişel, şöyle devam etti: “Bu amaçlarla Avrupa Birliği, IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve benzeri örgütlerin dayatmaları reddedip, tarımın desteklenmesi gerekmektedir. Çiftçiye, besiciye ve balıkçıya, mazot, gübre, tarım ilacı, tarım aleti, sağlıklı tohum ve damızlık gibi tarımsal üretim girdilerinin ucuz sağlanması için planlanmalı ve uygulanmalıdır. Örneğin ucuz mazot için İran ile komşularla işbirliği ve karşılıklı kazanç temelinde anlaşma yapılabilir. Vatan Partisi bu konuda İran Cumhuriyeti ile anlaşmaya varmıştır. Alın size çözüm. Tarıma desteklerin ve kredilerin üretimi artırma amacına uygun kullanılması için gerekli önlemler alınmalı, Devlet açıkladığı taban fiyat ve destekleme alımları ile çiftçiyi ürettiğine pişman edip, yangının ortasında bırakmamalıdır. Destekleme primleri ve diğer dönüm başına değil, ürün miktarına göre destek sağlamalıdır. Çiftçiye üretimi özendiren taban fiyat verilmelidir.”
“TÜRKİYE’NİN GÜCÜ VE BİRİKİMİ VAR”
Üreticinin devlet ve kooperatif alacaklarının geciktirilmeden ödenmesi ve Türkiye’de üretilen ürünler için dış alım yasağı getirilmesi gerektiğinin altını çizen Genişel, “ Üretim yapan her çiftçinin faizsiz ya da düşük faizli krediye ulaşması için tarım kredilerine ayrılan kaynaklar yeterli kılınmalıdır. Ziraat Bankası, çiftçiye tarımsal kredi sağlamak, tarımı ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek göreviyle yeniden yapılandırılmalı ve yeterli sermayeye kavuşturulmalıdır.
Bahsettiğimiz bu çözümler Vatan Partisi’nin Üretim Devrimi Programı’nda ayrıntılı olarak bulunmaktadır. Türkiye’nin bu çıkmazdan kurtulacak kaynağı, gücü ve birikimi vardır. Üreticilerin yönetimlerde söz sahibi olduğu halkçı, milli çözümler için bütün üreticilerimizi Vatan Partisi’ne davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (KIVANÇ UĞUR)