Fosil yakıtlar; linyit kömürü, petrol ve petrol ürünlerini kapsayan, oluşumları milyonlarca seneye tekamül eden yeraltından çıkartılarak işlenerek kullanıma sürülen ürünlerdir. Modern dünyanın ağır sanayi kuruluşları tarafından kullanılan fosil yakıtların kullanımı teknoloji çağının başlamasından sonra yoğun bir şekilde tüketiliyor maalesef…
**
Yeraltından çıkartılması da bir hayli maliyetli olan fosil yakıtlar, ağır sanayi endüstrilerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca işlemlerden geçen petrol; benzin, mazot, LPG, gazyağı olarak ta otomobilden, traktörlere, zirai araçlarda, lüks teknelerde ve daha birçok yerde kullanılıyor.
Son yıllarda küresel ısınma bir hayli artışa geçince gözler yeniden fosil yakıtların kullanımına çevrildi.
Çünkü dünyanın atmosferine ağır zararlar veren fosil yakıtlar, iklimsel felaketlere de yol açmaya devam ediyor. Öyle ki bir zamanlar rutin döngüler halinde seyrini sürdüren iklimler de bile değişiklikler yaşanıyor. Yaz ortasında gök gürültülü sağanak yağışlar beraberinde cevizden hatta golf topundan bile daha iri dolu yağışları görülmeye başlandı. Çöllere bile kar yağıyor ve bu durum yaklaşık 15 yıldan beri sıklıkla tekrar ediyor, ilk başlarda gözlerimize inanamadığımız bu hava oluşumuna bile alıştığımızı görüyoruz. Kuzey ve Güney yarım kürelerde yer alan buzul dağlarının hızla erimeye başlaması bazı bölgelerde ise komple bir buzul dağının eridiğine şahit oluyoruz.
**
Bilim insanları tarafından uzun yıllar boyu yapılan araştırmaların neticesinde iklimlerde yaşanan anormalliklerin sebebinin fosil yakıtlardan kaynaklanan atmosfer kirliliği olduğu tespit edildi. Doğal ortamlarda (1.000) bin yıl gibi bir zaman süresinde yok olan plastik ve plastik ürünleri neredeyse gezegenimizin her bölgesinde fazlasıyla mevcut. Şehir çöplükleri, dereler, çaylar, barajlar, göller, denizler ve okyanuslar plastik kirliliğinden fazlasıyla nasibini almış.
**
Çevre felaketleri yüzünden milyonlarca insan etkilenmeye devam ediyor. Sağanak yağışlar şehirlerin bozuk ve yetersiz alt yapıları yüzünden felaketlerin yaşanmasına neden oluyor. Seller ve taşkınlar milyarlarca dolar hasarların meydana gelmesine yol açıyor. Ayrıca can kayıplarına da neden olan çevre felaketleri maalesef son bulmuyor. İşte teknolojiyi ayakta tutmak, yani sırf para kazanmak uğruna dünyamızı elbirliğiyle yok olmanın eşiğine getirdik. Para tabiî ki şart, ekonomik güçlülük mecburiyet ama bundan başka da bir dünya daha yok. Dünya, evimiz, nefesimiz, yiyecek kilerimiz kısacası her şeyimiz. Dünyamıza sahip çıkmanın şimdi tam zamanı, ‘FOSİL YAKITLARI TERK ETMENİN TAM ZAMANI’