Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda konut fiyatlarının fırlamasının ardından ev sahiplerinin kira bedellerini enflasyon oranında artırmak istemesiyle kiracılar zor günler geçirmeye başladı. Zaman zaman kira artış bedelinde anlaşamayan kiracılar ve ev sahipleri arasında çatışmalar yaşandı. Birçok ev sahibi ise talep ettiği bedeli ödemek istemeyen kiracısını çıkarmak için mahkemeye başvurdu. Hükümet geçen yıl haziran ayında sorunu çözebilmek için kira artışına yüzde 25’lik sınır getirdi ancak bu düzenleme sorunu çözmeye yetmedi.
“DAVA SAYISINDA ARTIŞ VAR”
Aydın Barosu Nazilli Temsilcisi Emel Şahin ilçede kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kira bedeli anlaşmazlığı sebebiyle kira tespit davalarında belirgin bir artış gözlendiğini söyledi. Şahin “Kirası geçen yıl 500 lira olan dairelerin bugünkü fiyatı 2 bin 500 liraya yükseldi. Eski kiracılar bu kadar yüksek oranda bir zammı kabul etmiyorlar. Ev sahipleri de kiracısını çıkarmak ve kira bedelini artırmak için mahkemeye başvuruyor” dedi.
“SORUNUN KAYNAĞI RANT EKONOMİSİ”
Vatan Partisi Nazilli İlçe Başkanı Avukat Zühre Genişel ise kira sorununun pandemi döneminde görünür olmaya başladığını, özellikle depremin ardından toplumun geneline yayılan bir sorun haline geldiğini söyledi. Vatan Partisi’nin barınma sorununa yönelik çözüm önerisini de paylaşan Genişel “Partimiz kira bedelinin üç yıl süreyle dondurulması, stopaj bedelinin kiracı tarafından ödenmemesinin içeren bir kanun teklifi hazırladıklarını belirterek “Kiralık konut ve işyeri sorununun temelinde rant ekonomisi yatmaktadır. Sermaye gruplarının elinde çok sayıda konut ve işyeri var ve bu ekonomik faalieyetlerin yürümesini engeller bir hale geldi. Buna radikal bir çözüm getirilmesi lazım. Bunun yanı sıra kira bedeli artış oranlarının serbest piyasa koşullarına bırakılması doğru değil. Komisyonlar aracılığıyla taban ve tavan fiyat belirlenmesi uygulamanın denetlenmesi gerekir” dedi. (FİLİZ ÖZDEMİR)