ENFLASYON TAHMİNİ

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2019 ve 2020 TÜFE aşağı yönlü revize etti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, geçtiğimiz hafta içinde Ankara’da enflasyon raporu 2019 – 1 konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. “Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 14.6 olacağı 2020’de yüzde 8.2’ye ve 2021’de enflasyonun yüzde 5.4’e gerileceği tahmin edilmektedir” diye konuştu. Çetinkaya, petrol fiyatlarının enflasyonun aşağı yönlü güncellemesinde etkili olduğunu kaydetti. Buna göre, 2021’de enflasyon Merkez Bankası tarafından yüzde 5.4 olarak tahmin ediliyor. Çetinkaya, enflasyonda ikna edici bir düşüş görene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini, gerekirse ilave parasal sıkılaşmaya gidileceğini kaydetti.

Çetinkaya, enflasyon konusunda, gördüğünüz gibi çok iyi niyetli ama bugüne kadar yaptığı tahminler hiç gerçekleşmedi. Mesela Çetinkaya, enflasyonun yıl sonu itibarıyla hem de yüzde 70 olasılıkla yüzde 11.9 – 17.3 orta noktası yüzde 14.6 2020 yılı sonunda yüzde 5,1 ile yüzde 13.3 aralığında orta noktası 8.2 gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Ekim enflasyon raporunu takip eden dönemde, Türk lirasındaki değerlendirme ve petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatları gerilerken belli ürünlerdeki vergi indirimleri ve iç talepteki zayıf seyrin de etkisiyle enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama gözlemledik” diye konuştu.

Çetinkaya, ana eğiliminde yavaşlama olduğunu söylüyor. Peki ülkedeki büyük marketlerde yalnız sebze ve meyvede değil, tüm gıda ürünlerinde meydana gelen büyük artışlara ne diyelim? Keşke Sayın Çetinkaya’nın tahminleri doğru çıksa ve 2020’lerde enflasyon oranı tek karama düşse. Yoksa Sayın Çetinkaya’nın amacı tüketiciye umut vermek midir? Sayın Çetinkaya vatandaşa moral aşılayan tahminlerine devam ediyor. Çetinkaya, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15.2’den yüzde 14.6’ya düşürdüklerini, Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımdaki gerilemenin yıl sonu enflasyon tahminine 0,5 puan düşürücü baskısı olduğunu bildirdi. Çetinkaya, petrol fiyatlarındaki gerileme ve reel kurda ılımlı değerlendirme varsayımları altında Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarının 2020 yılı enflasyonunu 0.3 puan düşürücü yönde etkileyeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Çetinkaya’nın “Sıkı duruşa devam” ifadesiyle dolar / TL gerilerken BİST 100 endeksi de günün ilk yarısını yüzde 0.13 artışla 104.236 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,2 milyar lira düzeyine geldi. Borsa daha sonra düşüşe geçerek bir ara 103.500 seviyelerine indi. Güne 5.32’nin üzerinde başlayan dolar / TL Murat Çetinkaya’nın açıklamalarının ardından düşüşe geçerek 5.22’ye kadar geriledi. Güne 6.07 TL’den başlayan Euro ise 6.03 seviyesine indi.

KÖPRÜ SATIŞA ÇIKTI

Osmangazi Köprüsü’nün ortaklarından İtalyan Astaldi Türkiye’de yaşadığı finansal zorluklar sebebiyle köprünün bir bölümünün veya tamamının satışa çıkarılacağını belirtildi. Bloomberg’e konuşan konuşan Osmangazi Köprüsü ortak girişiminin ortaklarından Nurol Holding Mali İşler Müdürü Kerim Kemahlı, köprünün bir bölümünün veya tamamının satışının gündemde olduğunu söyledi. Projenin yüzde 18’ine sahip olan İtalyan Astaldi şirketinin nakit sıkıntısı yaşadığını, bu sebeple uluslararası banka ve finans kuruluşlarıyla temasa geçildiğini ifade eden Kemahlı, kısa sürede bir dönüş beklediklerini ifade etti. Osmangazi Köprüsü’nde Makyol ve Özaltın İnşaat ile Nurol Holding’in yüzde 27’şer ortaklığı bulunuyor. Astaldi şirketiyle birlikte diğer firmaların da ekonomik olarak zorlandıkları ancak hisse satışı talep etmedikleri ifade ediliyor. Söz konusu ekonomik zorluğun nedeni ise bankalardan çekilen döviz bazlı krediler. Astaldi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde sahip olduğu yüzde 33 hissenin satışını geciktiren Türkiye’deki finansal gelişmelerden dolayı şirketin geçici bir maddi dar boğaz yaşadığını belirterek, Roma’da konkordato başvurusunda bulunmuştu. Otoyol yatırım ve işletme AŞ. Üst yöneticisi Yavuz Batum, Osmangazi Köprüsü’nün satılacağı iddialarına ilişkin “Ortakların uygun bulduğu takdirde bir miktar hisse satışı hedefleyeceğini belirterek, bu amaçla görevli şirketimiz, şirketimize danışmanlık yapacak. Deneyimli uluslararası banka finans kuruluşu seçimi için girişimlere başlanmıştır” ifadesini kullandı. Günlük 40 bin araç garantisinin verildiği Osmangazi Köprüsü’nün hedefi tutturulamayınca Hazine, sadece 1 yılda 1,3 milyar lira işletmeci firmaya ödemeyle karşı karşıya kaldı.