GÜNCEL

“Dünya pastasındaki payımız 70 yıldır aynı”

Abone Ol

TKYD ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi işbirliğinde Aydın Sanayi Odası (AYSO) VE Aydın Ticaret Borsası (ATB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik’ konulu panel, ATB’nin konferans salonunda yapıldı.

Toplantıda konuşan TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, Türkiye’nin dünya ekonomisinden aldığı payın 70 yıldan bu yana aynı seviyede olduğunu savundu.

Toplantının açılışında ilk sözü alan AYSO Başkanı Gökhan Maraş, “Bugün burada iş dünyamızın sürdürülebilir kalkınma ve etik değerlere bağlı bir yönetim anlayışıyla nasıl ilerleyeceğini tartışmak üzere bir araya geldik. Kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik iş dünyasının vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Kurumsal yönetim, bir işletmenin etik değerlere uygun, hesap verebilir, şeffaf ve paydaşlarının beklentilerini dikkate alan bir yönetim anlayışını ifade eder. Bu sadece finansal başarıyı değil, şirketlerin toplumsal sorumluluklarını da göz önünde bulundurmayı gerektirir. Günümüzde şirketler sadece kâr amacı gütmekle kalmayıp aynı zamanda çalışanlarıyla birlikte çevresel ve sosyal etkileri de değerlendirerek uzun vadeli başarıya odaklanmak durumundadırlar” dedi.

Maraş, sürdürülebilirliğin ise iş dünyasının karşılaştığı en önemli konulardan biri olduğunun altını çizdi.

“BAŞARI VE DEVAMLILIĞIN ANAHTARI”

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da “İşletmelerimizin faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesi için kurumsal yönetim büyük önem arz etmektedir. Kurumsal yönetim, işletmelerin tüm kesimlere güven verici nitelikte olmasını sağlar. Şirketlerde adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ilkelerinin uygulanmasını sağlayan kurumsal yönetim, işletmelerde başarı ve devamlılığın anahtarıdır” diyerek, panelin verimli geçmesini temenni etti.

TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka ise “Dernek olarak 20 yılı aşkın süredir Türkiye genelinde kurumsal yönetim kavramının daha iyi anlaşılması ve içselleştirilmesi adına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 50’ye yakın ilimizi ziyaret ederek, iş dünyasının seçkin insanlarıyla bir araya geldik. Kurumsal yönetimin temel ilkeleri şeffaflık, adil olmak, hesap verebilirlik olmak ve sorumluluk. Bu 4 temel ilke üzerine kurulmamış hiçbir işin sağlıklı yaşayamayacağını biliyor ve görüyoruz. Hayatın her alanında kurumsal yönetime ihtiyaç var” dedi.

“YERİMİZİ KORUYORUZ”

Türkiye’nin birinci yüzyılı geride bırakarak, ikinci yüzyıla adım atan bir ülke olduğunu anımsatan Saka, şu görüşleri dile getirdi:

“İlk 100 yılda iyi yaptığımız, kötü yaptığımız pek çok şey oldu. İkinci yüzyıla başlarken nerelerde hata yaptığımızı incelemekte fayda var. İş dünyası olarak çok başarılara imza attık, çok krizlerden geçtik. Kriz yönetimi başarılarımızla övünür hale geldik. Girişimciyiz, insan kaynağımız coğrafyamızdaki birçok ülkeye göre daha iyi. Rakamlara baktığımız zaman Türkiye ekonomisinin son 65 – 70 yılda esasında hiç ilerlemediğini, göreceli olarak dünyadaki yerini koruduğunu görüyoruz. Bundan 70 sene önce Türkiye’nin dünya ekonomisinden, pastadan aldığı pay yüzde birler seviyesindeyken, bugün 0.90 seviyelerinde. Yani pasta büyümüş, biz pastadan aldığımız payı korumak için çalışmışız. Türkiye 70 sene önce de ilk 20 ekonomi içinde. Biz kişi başına milli gelirde 20 bin dolarları hedefliyorsak, bu hedefe ulaşmak için atmamız gereken farklı adımlar var. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemeyeceğimizi son 70 yılda gördük.”

Saka, ilerleme ve büyüme için kurumsal yönetimin önemli olduğunu vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından panelistlerin sunumuna geçildi.