GÜNDEM

“Depreme dirençli Aydın’ı oluşturmalıyız”

Abone Ol

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde, deprem başta olmak üzere afetlere dirençli kent oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

Temsilcilik binasında basın toplantısı düzenleyen Kuru, “Son 24 yıl içerisinde 17 Ağustos 1999 Körfez Depremi, 6 Şubat Maraş Depremi başta olmak üzere birçok depremde binlerce, hatta on binlerce insanımızı kaybettik. Meydana gelen depremler sonucu, ailemizi, yakınlarımızı, anılarımızı, kentlerimizin hafızalarını yanı toplum olarak bizleri biz yapan değerleri de kaybetti.

Kuruluşun ve kurtuluşun yüzüncü yılını kutladığımız bu yıl maalesef ülkemizde insanlarımızı güven içinde tutabilecek afet güvenliğinden bahsedemiyoruz” dedi.

“İKTİDARLAR SINIFTA KALDI”

Yaşanan doğa olaylarının afete hatta felakete dönüştüğünün altını çizen Kuru, şöyle konuştu: “1999’daki depremin üzerinden geçen 24 yıla rağmen afetlerle mücadele konusunda hemen hemen hiçbir şeyin yapılmadığını 6 Şubat günü acı bir tecrübeyle gördük. Birçok uygulamanın eksik veya yanlış olduğunu, yasa, yönetmelik ve benzerinden bazılarının uygulanabilir olmadığını gördük. 2000 yılından beri yönetime gelen iktidarlar maalesef afetle mücadele konusunda sınıfta kalmışlardır. Bunun sonucunu milletimiz kanıyla, canıyla ve malıyla ödemek zorunda kalmıştır. Sorumluluklarını kabul etmeyen çözümün bir parçası olamaz, olamadığını da maalesef acı bir şekilde görmekteyiz.”

Yasa ve yönetmeliklerdeki yanlışlık ve eksikliklere değinen Kuru, jeoloji mühendisleri olmadan afetlerle mücadelenin mümkün olmadığını vurguladı.

“FAY YASASI ÇIKARILMALI”

Atılması gereken somut adımları sıralayan Kuru, “Fay yasası çıkarılmalı, afetlerle mücadele için hukuk çerçevesinde, yerbilimleri temelli sigorta koruma zemin ve yapı denetim sistemi kurulmalı, etkin ve uygulanabilir yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Afetlerle mücadele için kapsayıcı ve bütüncül planlama çalışmaları birçok yerde yapılmadı. Acilen bu planların zemin durumları da gözetilerek yapılması gereklidir. Belediye ve yapı denetimlerde jeoloji mühendisleri görev yapmalıdır. Kentlerimizde eksik olan afet ve deprem master planları vakit kaybetmeden yapılmalı. Jeoloji ve zemin açısından uygun yapılaşma alanları oluşturulmalı, imar çalışmasına hazır hale getirilmeli. Aktif fay hatları üzerinde olan yerleşim alanları, afet duyarlı riskli alanlardaki yapılaşmalar, ekonomik fon oluşturularak planlama dâhilinde kısa, orta ve uzun vadece uygun alanlara taşınmalıdır. Kamu yönetimi, yerel yönetim ve halkımız afet bilinci, afet yönetimi risk yönetimi ve afet öncesi ve sonrası için eğitilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

“İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞILMALI”

Aydın özelinde hata yapma şansının olmadığının altını çizen Kuru, “Aydın kentimiz, aktif (diri) fay hattı üzerine kurulmuş kentlerimizden birisidir. Zemin ve yapılaşma açısından çok iyi bir noktada olmadığını düşünürsek bundan sonraki doğa olaylarının afete dönüşmemesi için hata yapma şansımızın olmadığı ortadadır. Aydın kentimizi depremler başta olmak üzere afetlere karşı dirençli hale getirmemiz gerekmektedir. Bu hususta kamu, yerel idare, jeoloji mühendisleri odası gibi meslek odaları ve halkımızın işbirliği içerinde olduğu uzun soluklu çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır” dedi. Kuru’ya basın açıklaması sırasında temsilcilik yöneticileri eşlik etti. (KIVANÇ UĞUR)