EĞİTİM

Deniz Harp Okulu'nda 250 yıldır geleceğin "Barbaros"ları yetişiyor

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla 18 Kasım 1773'te Kasımpaşa'da kurulan Deniz Harp Okulu (DHO), 250'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Abone Ol

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okul Komutanlığı, kuruluşunun 250'nci yıl dönümü münasebetiyle kapılarını basın mensuplarına açtı.

Tuzla yerleşkesinde düzenlenen basın turunda, geçmişten günümüze okulun eğitim faaliyetleri tanıtıldı.

Deniz Kurmay Albay Emin Yılmaz okulu tanıtan brifing verirken, DHO Komutanı Tümamiral Ramazan Özoğul basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Öğrencilerin eğitim ve yaşam alanları tanıtıldıktan sonra geminin kumanda edildiği köprü üstü, denizde haberleşme ve radar simülatörleri, daha sonra limanda kürek ve yat faaliyetleri gösterildi.

Öğrencilerin öğle yemeğinden sonra temel denizcilik eğitimleri izlendi.

Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Albay Volkan Salih Eser'in komutasında verilen eğitimde öğrencilere gemi kumandası, taktik muhabere, iki gemi arasında malzeme nakli, posta çantası alma verme gibi temel eğitimler gösterildi.

Harp okulları ve üniversiteler arası spor müsabakalarına hazırlanıyorlar
DHO öğrencilerinin atış eğitimine ilişkin bilgi veren Öğretmen Üsteğmen Doğan Sezer, kara, deniz ve hava harp okulları müsabakalarına hazırlamak için öğrencilerin akşamları derslerden sonra ikişer, üçer saat antrenman yaptığını söyledi.

Öğrencilerin erkekler ve kadınlar olmak üzere tabanca ve tüfek dalında müsabakalara katıldıklarını belirten Sezer, 11-12 Kasım tarihlerinde düzenlenen Atatürk Kupasında birincilik, Türk Silahlı Kuvvetleri Atış Şampiyonasında da beşincilik elde ettiklerini anlattı.

Tenis takımı antrenörü Albay Özgür Akar da kız ve erkek öğrenci takımlarının antrenmanlarını kapalı ve açık kortta haftada üç gün yaptıklarını ifade ederek, "Takımımız harp okulları arası spor müsabakalarında üç sene üst üste şampiyon olmuştur. Ayrıca üniversiteler arasında müsabakalara katılmaktayız." dedi.

DHO'da, "Araştırmacı, sorgulayıcı, değişim ve gelişime açık, devam eden ve gelişerek devam edecek olan MİLGEM'de (Milli Gemi Projesi) aktif rol alacak mühendislerini kanunlara ve amirlere mutlak itaat eden, doğru karar verme yeteneğine ve vazife bilincine sahip geleceğin Barbaros'larını yetiştirmek." şeklindeki misyonu doğrultusunda eğitimler sürüyor.

Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından 18 Kasım 1773'te Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adı ile Kasımpaşa'da kurulan Deniz Harp Okulu, 1834'e kadar burada faaliyet gösterdi. Okul, aynı yıl Heybeliada'da Bahriye Kışlası'nda, dört yıl sonra yine Kasımpaşa'da, o tarihlerde Gazi Hasanpaşa Konağı olan ve mühendishane binası olarak hazırlanan yerde konuşlandı.

Heybeliada'ya 1851'de tekrar nakledilen okul, I. Dünya Savaşı sonuna kadar faaliyetlerini burada sürdürdü. Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1928'de Deniz Harp Okulu ve Lisesi adını aldı. II. Dünya Savaşı esnasında 1941-1946 yıllarında Mersin'e taşınan okul, 1946'da tekrar Heybeliada'da faaliyete başladı. Tuzla'da bulunan bugünkü yerleşke ise 31 Ağustos 1985'te hizmete açıldı. 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile DHO, Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğüne bağlandı. (AA)