VE GELELİM MASALLARI başka bir boyuta aktaran Amerikalı yapımcı, yönetmen, senarist, seslendirmen ve animatör Walt Disney’e. O, “Hayalleri gerçekleştirmek için çoğu zaman büyük paraya gereksinim vardır” diyor.
Disneyland için her şeyini, hayat sigortası dâhil, ipotek eden Walt Disney 17 milyon dolarla işe başlamış! Kurucu felsefenin inanılmaz, teknik boyutlarla, robotlar, animasyon film dizilerle de geldiği ortada.
Ve bir an geliyor sorun para kazanmanın çok ötesine geçiyor.
Hayal etmek, masal söylemek, masal istemek bizim mavi gözlü Cumhuriyetimizin en değerli ideali olsun istemez miyiz hiç. Kendi masallarımızı, öykülerimizi dünya dinlesin. Gönül bu, istiyor…
Nitekim Türk masalları üzerine çalışmalar Cumhuriyet döneminde yoğunlaşmış, Ziya Gökalp (Altın Işık), Tahir Alangu (Keloğlan Masalları) ve Naki Tezel (İstanbul Masalları) derledikleri masalları edebi bir biçim vererek yayımlamışlar. Büyük masalcılarımızdan Eflatun Cem Güney de “Açıl Sofram Açıl” ve “Dede Korkut Masalları” ile birçok ödül almıştır. Daha sonra Orhan Veli Kanık, La Fontaine’den çeviriler yapmış, Nasreddin Hoca fıkralarını akıcı bir dille yazarak yeniden dilimize kazandırmıştır.
Cahit Uçuk 1940’lı yıllarda “Kırmızı Mantarlar”, “Üç Masal”, “Türk Çocuğuna Masallar”, “Ateş Gözlü Dev” eserlerini yazmış ve “Türk İkizleri” (1958) adlı eserleriyle Hans Christian Andersen ödülü almıştır.
Aynı yıl Halil Aytekin içinde Ezop’tan ve Türk sözlü geleneğinden alınmış öyküler bulunan “Hayvan Masalları”nı yayımlar.
Başta Pertev Naili Boratav olmak üzere Mehmet Tuğrul, Ahmet Edip Uysal gibi araştırmacılar da Türk masalları üzerine derleme ve araştırmalar yapmışlar. Saim Sakaoğlu, Bilge Seyidoğlu ve Umay Günay Anadolu masalları üzerine yaptıkları önemli araştırmalarını ve derlemelerini yayımlamışlardır. Anmadan asla olmaz:
Cumhuriyet, Atatürk’ümüzün deyişiyle ‘ilelebet payidar’ kalsın, çocuklarımız masalsız kalmasınlar ve bir gün kendi masalları hayallerinin peşinde dünyayı dolaşsın, dinletsinler.
Masalsız olmaz, olmuyor…