‘Çocuk susar sen susma’

Abone Ol

Gün geçmiyor ki her gün yeni taciz ve tecavüz haberiyle güne başlıyoruz.

Küçükçekmece Kanaraya Mahallesi'nde yaşanan iğrenç bir olay…

Şerefsizin birisi, daha küçücük 5 yaşındaki bir kız çocuğu para verme bahanesiyle kandırıyor ve inşaat alanına götürüyor. Başka çocuklarda var ama onlar kaçıyor. Ah benim yavrum ah benim çocuğum daha 5 yaşında minicik o cancazım kurtulamıyor ve sonrası…

Ailesi kanlar içinde buluyor yavru cazımı. Hemen hastaneye götürüyorlar ve şuan yaşam mücadelesi veriyor.

***

İçim yanıyor, içimiz yanıyor, canım acıyor, canımız acıyor benimde bir kız evladım var. Bu nasıl bir şerefsizliktir, bu nasıl bir vicdansızlıktır, Allah belanızı versin diyorum. Kor ateşlerde yanasınız inşallah. Sürüm sürüm sürünesiniz inşallah. Söyleyecek inanın bir söz bulamıyorum. Allah bütün evlatlarımızı korusun. Bu olayı nefretle kınıyor, yavrumuza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Umarım minik kızımız tez zamanda iyileşir.

***

Sosyal medyada gözüme çarpan bir paylaşım;

Tenine kızarıklık yapar diye evlatlarının kıyafetindeki etiketi kesen anneler var. O tenlere değen her şeyi makasla kesmeye hazır anneye açıklama filan yapamazsınız! Bu sapkın, bu hasta mahlukların bizim çocuklarımızla aynı yerde neden yaşama hakları olsun.

***

‘Çocuk susar sen susma’ sloganıyla sosyal medyada gündem yaratan milyonlarca insan artık bu sorunun kalıcı çözümlerle son bulmasını istiyor.

Çocukları İstismardan Korumak ve Çocuk İstismarıyla

Mücadele Etmek İçin Neler Yapılmalı?

Çocuk istismarı ve ihmali dünyada milyonlarca çocuğu ve ailelerini etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Çocuklar üzerinde bilişsel, duygusal, fiziksel ve sosyal etkileri olan istismar ve ihmal, çocukların yaşamlarında onarılması güç sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle istismarı önleme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekmektedir.

***

Çocuğa yönelik istismarın önlenebilmesi için öncelikle bu duruma neden olan etkenler belirlenmeli bu doğrultuda çözüm önerileri üretilmelidir. İstismarın birden fazla boyutu olduğu için konu çok yönlü olarak uzmanlar tarafından (pediatrist, psikolog, danışman, öğretmen, sosyal hizmet uzmanı gibi) ele alınmalıdır.

***

İstismarın önüne geçilebilmesi için öncelikle toplum çocuk hakları ve istismar konusunda bilinçlendirilmeli ve konunun önemi vurgulanmalıdır. Medya istismara karşı farkındalık yaratılması adına önemli bir mecradır. Bu nedenle kamu spotları aracılığıyla istismara yönelik toplumsal bilinç arttırılmalıdır.

***

Cinsel istismar, tüm istismar türleri arasında en çok yok sayılan, görmezden gelinen, inkâr edilendir. Çocuklar her yaşta istismar mağduru olabilirler. Bu nedenle çocuklara yaş ve gelişim düzeylerine uygun olarak cinsel istismar farkındalık eğitimleri verilmelidir. Bu doğrultuda çocuklara konuşmaya ve isteklerini anlatmaya başladıkları andan itibaren (ortalama iki yaş) özel bölgelerine dokunulunca “hayır” demeleri öğretilmelidir.

***

Çocuklara farklı konularda hayır deme becerisini kazandırmak, hayatın her alanında önemlidir. Çocuğu zorla öpmeye, sarılmaya çalışmamak, bedeninin ona ait olduğunu anlatmak, rahatsız olduğunda kendisine dokundurtmama hakkı olduğunu öğretmek, kendi bedensel sınırlarını algılayabilmesi açısından çocuğa yardımcı olmaktadır.

***

Henüz yeterli olgunluğa erişmemiş bireylerin erken yaşta evlendirilmesi sağlıksız aile yapılarına sebep olmakta bu durumda istismarın önünü açmaktadır. Çocukların en iyi gelişim sağlayacakları yer olan ailenin sağlıklı yapısının sürdürülmesi toplumun geleceği açısından büyük bir sorundur. Bu nedenle erken yaşta evliliklere ailenin rızası olsa bile izin verilmemelidir. Erken yaşta evliliklerin zararları, erken gebeliklerin meydana getireceği tehlikeler ve aile planlaması hakkında toplumun geneline yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalı ve aile danışmanlık hizmetler verilmelidir.

***

Çocuğun korunması hem ailenin, hem toplumun hem de devletin görevidir. Bu nedenle istismar konusunda devlet politikaları geliştirilmeli gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Çocuğun rehabilitasyonu zorunluluğu yasal güvence altına alınmalı, çocuk izlem merkezleri kurulmalı, konu hakkında çalışan kolluk, sağlık çalışanları vb. tüm görevlilerin görev tanımları ve izleyecekleri prosedür bir yönetmelikle ayrıntılı şekilde düzenlenmelidir. Aynı zamanda iddet, istismar vb. olayların belirlenmesi, bildirimi, sevk ve başvuru yolları, tedavi ve takibi ve adlî makamların olaya el koyma süreçleri tekrar gözden geçirilmelidir.

***

Sosyal medya, telefon, tablet gibi dijital araçlar genellikle yabancılar tarafından çocukları istismar etme amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Yetişkinler bu dijital araçların güvenli kullanımıyla ilgili çocukları bilgilendirmelidir. Gerekirse bu bilgileri eğitim kurumları, toplum merkezleri, danışmanlık merkezlerinden talep etmelidirler.

***

Üzerinde durulması gereken en önemli konu istismar edilen çocuğun psikolojik durumudur. İstismarcıların büyük bir çoğunluğunun istismara uğrayan çocuklar olduğu asla unutulmamalıdır. Bu nedenle istismara maruz kalmış çocuğa gerekli tıbbi ve psikolojik destek vakit kaybetmeden sağlanmalıdır. Ayrıca çocuğa her defasında travma yaşatmamak için mahkeme süresince mağdur çocukların sanıkla yüz yüze gelmeleri engellenmeli, yapılan görüşmeler uzmanlar tarafından gerçekleştirilmeli ve çocuk yönlendirme yapılmadan, yargılanmadan, korkutulmadan dinlenilmelidir. ***

Tekrar böyle üzücü bir olay yaşanmaması dileğiyle kalın sağlıcakla…