Bomba yapımında kullanıldığı için nitratlı gübrelerin takibi amacıyla 2018’de başlayan Gübre Takip Sistemi (GTS), organik gübre de dahil bütün gübrelerde uygulanıyor. Gübrenin her ambalajına, torbasının içine atılan DNA için belli bir bedel alınıyor. Uzmanlar GTS’ye gelen yüzde 63’lük zamla birlikte 50 kiloluk gübre çuvalının fiyatının 1000 liraya yaklaşacağını öngörüyor.
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar gübrenin içindeki nitratın terör örgütleri tarafından bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle Gübre Takip Sistemi kurulduğunu, ancak yanlızca yüzde 33 nitratlı gübreye uygulanması gerekirken bütün gübrelerin sisteme dahil edildiğini söyledi. Özdamar “Üreden şekerden bomba yapma imkanı yok. O dönem Maliye Bakanlığı bu durumu fırsat bildi ve tüm gübre türlerini sisteme dahil ederek ek vergilendirme yaptı” dedi.
“ZAMANLAMA MANİDAR”
Gübre Takip Sistemi’nin son yıllarda gerektiği gibi denetlenmediğini savunan Başkan Özdamar “Gübrede zaten kaçak yok. Her ürüne olduğu gibi gübreye de ek maliyet getiriyorlar. Firmalar bu zammı üzerine KDV ve kar oranı koyarak doğrudan çiftçiye yansıtırlar. Maliye Bakanlığı yetkililerini zammın zamanlaması için de tebrik etmek lazım. Şubat mart ayları gübrenin en çok kullanıldığı dönemdir. Kompoze gübrenin çuvalı halihazırda 600-650 lira bandındaydı. Bu zamla birlikte 1000 liraya yaklaşacaktır” dedi. Geçtiğimiz yıllarda gübre fiyatlarının yükselmesi sebebiyle çiftçilerin tarlalarına gübre atamadığını, buna bağlı olarak verimin düştüğünü hatırlatan Özdamar yeni zamla aynı durumun bu sene de yaşanacağını söyledi.