ÇİFTÇİ MALLARI KORUMA BAŞKANLIKLARININ MEVCUT DURUMU-2

Abone Ol

2015 yılından sonra başlayan çözülme bugüne kadar devam etmiştir. Sonuç olarak bazı istisnalar dışında Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıkları; 

Ya pasif duruma geçmiş ya da zor şartlarda görev yapmayı sürdürmeye çalışmaktadırlar,

Çiftçiler büyük çoğunlukla üyelik aidatlarını ödememektedirler. Ancak bazı ilçelerde ilçe kaymakamı ve İlçe Tarım Müdürlüğünün Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığı’ndan yana tutum ve tasarruflarından dolayı bu Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığı görevini daha rahat ve daha az sorunlarla sürdürmektedirler.

Çiftçiler arasında üye aidatı ödemesinin zorunlu olmadığı inancı yaygınlaştı;

Koruma bekçilerinin bir bölümü emekli olurken, bazıları aylıkları ödenmediği için görevlerinden istifa ettiler ya hiç bekçi kalmadı veya kalanlarla hizmet verilemez duruma düşüldü;

Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıkları bekçilerine aylık borcu ve SGK prim borçları ile karşı karşıya kalırlarken diğer sabit giderler de borç miktarını artırdı.;

Akaryakıt satın alınamadığı için arazi araçları, ekipman ve makinelerle hizmet verilemez oldu;

Mali sıkıntı Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıklarının borçlarının artmasına neden olurken hizmet açısından işlevsiz hale getirdi.

Bazı ilçelerde bürokrasinin ve amirlerin Çiftçi Mallar Koruma Başkanlıkları lehin tavır alması ile bu kurumlar işlevlerini başarılı bir şekilde sürdürebilmektedirler.

2024 genel seçimleri sonunda kanunun 4. Maddesi hükmü, Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığı seçimi, birçok ilçede aday çıkmadığı için gerçekleştirilemedi.

Çiftçi Mallar Koruma Yasası bir bütün halinde yeniden ele alınmalı, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları, Tarımsal Üretim Kooperatifleri, Ziraat Fakülteleri ve diğer tarım paydaşı sivil kurumların görüşü alınarak günümüz şartlarına uygun modern ve çiftçi odaklı bir yasa hayata geçirilmelidir.

1941 yılında çıkarılan ilk yasanın dili hala korunmaktadır; dili günümüz Türkçesine ve yasa literatürüne uygun olarak değiştirilmelidir.

Büyükşehir yasasına tabi olmayan illerde hala 1924 yılında çıkarılan 442 sayılı köy kanunu yürürlükte olup günümüz şartlarına uymamaktadır. Çiftçi Mallar Koruma Başkanlığı Kanunu da bu kanun ile ilintili olduğu için etkilenmektedir.