GÜNCEL

CHP’li Yıldız’dan Bakan Yumaklı’ya çağrı

TBMM Genel Kurulu’nda pamuk üreticisinin sorunlarını dile getiren CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldı, pamukta prim desteğinin kilogram başına en az 5 lira olması konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çağrıda bulundu

Abone Ol

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, pamukta prim desteğinin kilogram başına en az 5 lira olması gerektiğini ifade etti.

TBMM Genel Kurulu’nda pamuk üreticilerinin sorunları hakkında gündem dışı söz alan Yıldız, “Bilmeyenler için söylüyorum: Bu bir pamuk yani Aydın’ımızın Söke'den başlayıp Buharkent'e kadar olan ilçelerinde yetişen bu pamuk beyaz altın olarak geçiyordu. Üzülerek söylüyorum, 1998 ile 1999 arasında Türkiye'de 770 bin hektar pamuk ekilirken bugün, 2024'te bu ekim sadece ve sadece 350 bin hektara düştü. Bunun sebeplerine gelirsek… Yirmi iki yıldan beri AK Parti iktidarının çiftçiye ve üreticiye gerçekten destek vermediği ortadadır. Özellikle, bu yıl Söke Ovası’nda ve Aydın Ovası’nda -üzülerek söylüyorum- sulama birlikleri Devlet Su İşlerine geçtiği için bu pamuk 3 sefer sulanması gerekirken 2 veya 1 sefer sulandı. Verimi geçen seneye göre 400-600 kilo alırken bu sene 250-350 kilo arasında aldık ve Söke Ziraat Odasının yaptığı çalışmada maliyeti 34 lira arkadaşlar. Peki, şu anki fiyat ne kadar biliyor musunuz arkadaşlar? Sadece ve sadece 22-23 lira arkadaşlar. Bu ne demektir? Yani çiftçi her kiloda 11 lira zarar ediyor, 11 lira” görüşlerini dile getirdi.

“ÖNLEMİNİZİ ŞİMDİDEN ALIN”

AK Parti milletvekillerine “Pamukçuya sahip çıkmamız lazım” sözüyle seslenen Yıldız, şunları söyledi: “Önümüzdeki yıl eğer bu fiyatla devam ederseniz... Ki üç yıldan beri prim olarak 1,60 kuruş veriyorsunuz, bunu acilen 5 liraya çıkarmanız lazım, aksi takdirde önümüzdeki dönem 350 bin hektar değil sadece ve sadece 100 bin hektar pamuk ekilecek. Özellikle Aydın ilimizin bütün ilçelerinin geçim kaynağı bu pamuktur arkadaşlar. Eğer şayet, bugün girdileri yüzde 100 artmasına rağmen geçen sene fiyatı 20 – 22 lira olan pamuk aynı fiyatta duruyor yani bunun maliyeti 34 lira değerli arkadaşlar. Bunun için özellikle Tarım Bakanına seslenmek istiyorum: Bir an önce çıkıp bu fiyatı yükseltmeniz ve aynı zamanda da kilo başına en az 5 TL prim vermeniz gerekiyor. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde Söke Ovası’nda beyaz altını değil de kapkara bir ova göreceksiniz değerli arkadaşlar. Buradan özellikle Devlet Su İşlerine de sesleniyorum: Önleminizi alın. Geçen sene Aydın’da yaptığımız toplantıda söylememize rağmen hiçbir önlem almadılar ve yazın bu pamuğumuza bir sefer su verdiler, maksimum 2 sefer su verdiler arkadaşlar. Bu vesileyle, buradan yine Aydın Devlet Su İşleri Bölge Müdürüne sesleniyorum: Önümüzdeki dönem Aydın Ovası’nın, Söke Ovası’nın susuz kalmaması için bunun önlemlerini şimdiden almanız gerekiyor. Pamuk deyip geçmeyin. Bu pamuk, şu şekilde toplanıyor, çırçır fabrikasına götürüyorsunuz, yüzde 18 KDV alıyorsunuz, oradan bu şekilde iplik fabrikasına gidiyorsunuz, yüzde 18 KDV alıyorsunuz, iplik fabrikasından sonra kumaş fabrikasına gidiyor, yüzde 18 KDV alıyorsunuz, sonra dönüyorsunuz, elbise alıyorsunuz, yüzde 18 KDV ödüyorsunuz yani devlet bu pamuktan 5 sefer KDV alıyor, 5 sefer, sadece 1 seferin KDV’sini çiftçiye verseniz bu sorunu çözmüş olursunuz.”

‘İCRA’ GERÇEĞİNE DİKKATİ ÇEKTİ

Seçim bölgesinde tüm ziraat odası başkanlarıyla görüştüğünü anımsatan Yıldız, “On beş gün boyunca ovadaydım, Söke Ovası’ndaydım, Aydın Ovası’ndaydım, eğer inanın ki bu primi vermediğiniz takdirde bu fiyatlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki dönem bütün çiftçilerin malları, bütün çiftçilerin tarlaları ve iş makinaları hepsi icralık olarak devam edecektir. Bu nedenle, bir an önce pamuğa el atmanız gerekir, aksi takdirde önümüzdeki dönemde beyaz altın değil, ithalatçı durumuna düşeriz arkadaşlar. Yine, bölgemizdeki en önemli gelir kaynağımız zeytin. Geçen sene 40 liraya, 50 liraya sofralık zeytin varken şu an üzülerek söylüyorum 35 liradan üreticimiz satmıyor arkadaşlar, satamıyor. O yüzden, bu konuda da Tarım Bakanlığının bir an önce önlem alması gerekir, aksi takdirde marketlere gittiğimizde, fiyatlara baktığımızda 200 lira, 300 lira, 350 lira olan bir zeytine bugün bizim bölgede 35-40 liradan fazla tüccar işlem yapmıyor. Bu konuyla ilgili de bir an önce önlem almanız lazım” diye konuştu.