ÇARŞI PAZAR, AYDIN DA DURUMLAR

Abone Ol

Sağlık açısından her gün 10 bin adım yürümeli. Her adım ortalama 60 cm olsa, bu demektir ki 6 bin metre yani 6 kilometre eder.

Benzetmek gerekirse, Efeler ilçesindeki ,Adnan Menderes Bulvarını, beycami önünden başlayıp üç kez gidiş ve dönüş..!Ortalama 6 bin metre eder.

Bu kadar gezmesek de, Aydın içinde park ettiğimiz araçları bırakıp , belki bunun yarısı şehir içinde dolaşıyoruz.

Bir haberci ve köşe yazarı için gezmek , en iyi kaynağa ulaşmakla eşdeğerdir.

Kendi gözleminizle , özel olaylara tanık olarak , en özel haberi üretebilirsiniz..!

Diğerlerinden farklı , ajansların benzer ve kurumların kendi yaptığı konserve haberler her gazetede yer alan haberlerinden farklı özgün ve özel haberler sokaklarda sizleri bekliyor.

Artık medya yazarlığı ve gazetecilik herkes için geçerli.Bunun bir adı da YURTTAŞ HABERCİLİĞİ .

Her kişi hem haberin okuyucusu , hem de haber üreticisi konumunda.

Son teknolojik gelişmeler , yeni medya’yı yarattı. Artık ellerdeki cep telefonlarıyla ses , görüntü ve canlı yayın , fotoğraf iletişimiyle dünya herkesin avucunda.

Onun için “gezen tavuğun yumurtası lezzetli olur “ misali, sokaklarda üretilen haberlerde aynı lezzettedir.

Sokaklarda görmesini bilenlere haberlerler , yorum yapacak yazılara konu bir çok obje dolu.

Örneğin terkedilmiş araçlar , sokaklara park ederek , trafiği boşu boşuna sorun haline getirdiği gibi, atık ve kimsesizlerin barınakları olarak kullanılıyor. Sağlık yönünden sorunlara neden olan bu araçlar , hijyenik yönden yazın içinde bulunduğumuz bu aylarda ciddi birer bakteri ve mikrop yuvası adeta. Bunlardan ikisi Veysipaşa mahallesi sınırları içinde camları açık , plakasız muhtemelen trafik kaydı düşülmüş, kedilere ve köpeklere yuva olmuş , bit ve pire dolu , sağlıksız bir ortamda kent içinde istenemeyen görüntüler.

Veysipaşa -Köprülü Mahallesi 1612 sokak ve Fevzi çakmak Caddesi köşe başında , diğeri Topyatağı varyantı yakınındaki 1603 sokak girişinde adeta , araç mezarlığı gibi ortada terk edilmiş metruk durumdaki bu araçlar hem kaldırımları işgal ederek , hem de sağlıksız ortamda , kentin çevre sağlığını da tehdit ediyor.

Gene Veysipaşa -Köprülü mahalleleri Efeler ilçemizin tarihi bir mekanı ve Tralles antik kentinin de nekroplu yani mezarlığıdır. Mahallenin adını aldığı en eski yapılarından ve 1568 yılında Aydın’ın en eski ve soylu ailelerinden Kadı Muhiddin Efendi’nin oğlu Mısır beylerbeyi Üveys paşa tarafından mahallede en eski Osmanlı camisinden adını alan Veysipaşa mahallesi bitişiğindeki Köprülü adını alan mahallelerin Aydın’ın en özgün ve eski üç mahallesinden biridir.

Hasan Efendi, Ramazan ve Üveys paşalar Aydın’ın ileri gelenlerinden Kadı Mevlana Muhiddin Mehmet’in oğullarıdır. Bu kişiler 16.-17. yüzyıllarda yaşamışlardır. Üveys ismi zamanla halk dilinde Veysi olarak söylenegelmiş ve Veysi Paşa Mahallesine adını vermiştir. Üveys Paşa Aydın’da eğitim almış İstanbul’da Maliye sınıfına girmiş ve defterdarlık yapmıştır. Hasan Efendi, Selanik, Mekke ve Edirne’de kadılık yapmıştır. Ramazan Paşa ise kardeşi Üveys Paşa gibi maliyeden yetişmiş, baş defterdarlık görevi yapmış ve Kıbrıs Beylerbeyliğinde de bulunmuştur. Bu kardeşlere atfen adlarıyla anılan her üç mahallede bu kişiler tarafından yaptırılan birer cami mevcuttur.

Veysipaşa mahallesindeki aynı adlı caminin hemen altında 1613 sokak köşebaşındaki erken Cumhuriyet dönemi İki katlı tarihi konak , Dericioğlu ailesine ait olup bugün metruk durumdadır.

Çatısından yola doğru seyirtmiş ünlü Fransız markası Marselleis ( Marsilya ) markalı kiremitler bir gün yoldan geçenlerin kafasına TARİH olarak düşmesi kaçınılmaz.(!)

Veysipaşa ve Köprülü mahallesi 3. Derece antik SİT ve aynı zamanda Kentsel SİT alanında yer aldığından her türlü tamirat ve yeni yapılaşmanın özel yasalarla belirlendiği mahallede yeni inşaat ve restorasyon yapımı için AYDIN KÜLTÜR VARLIKLARI BÖLGE KORUMA KURULU’ndan izin alınması şart.

Mirasçıların elinde kalan bu kimsesiz yorgun ve yaşlı yapılar , ağır işleyen bürokratik nedenlerle onarımlarında ilgisizlik ve isteksizlik bir tarih’in yok olmasına neden olmaya devam ediyor maalesef.

Tarih’e duyarlı Aydın valisi sayın Yavuz Selim KÖŞGER başta olmak üzere bu yapıların bir şekilde ele alınarak , hem çevre görüntü kirliliği , hem çevre sağlığı , hem de bir tarihi kurtarmak , tekrar kullanmak , geleceğe kültürel mirasımız olarak aktarmak adına günümüze kazandırılmasını bekliyor ve istiyoruz.

Diğer kentlerde bu ve benzeri yapılar , kamusal desteklerle kültür hayatımıza kazandırılırken bu kimsesiz ve yorgun yapıların , yağışlar ve tahripler sonucu , bir gün yerinde olmadığını görürsek , üzülmek hiçbir şeyi geri getirmeyecektir.

Bu arada , Veysipaşa -Köprülü mahallesinin çalışkan ve duyarlı muhtarı Murat AKSOY kardeşimin de bir ricası vardı benden .Mahallelerine bir oyun parkı yeri istiyorlar. Benden de çok gezen tavuk misali , neresi olabileceğini bildiğimi düşünerek yardım istedi. Her gün çocuk parkı yerini arıyorum Muhtarım , ancak hazineye belediyeye ait taşınmazların araştırılması için ilgili makamların, Efeler belediyesi ve Milli Emlak Müdürlüğünün araştırması gerektiğinden , sözüm ilgili makamlara , ancak eğer kamulaştırma isteniyorsa , özel arsalar çok..!

ne demiştim yazımın başında,

Gezen tavuğun yumurtası pek lezzetli olur.

Sizce lezzeti nasıl olmuş ..?

SÖZÜN ÖZÜ :

ÇOK OKUYAN DEĞİL , ÇOK GEZEN BİLİR.

Mehmet ÖZÇAKIR

mehmetozcakir@hotmail.com

P.K:110 EFELER – AYDIN

GSM : 0.505.8077828