ÇEVRE

Caretta caretta yavruları denizle buluştu

Abone Ol

Nesli tükenme riski grubunda yer alan caretta carettalar Kuşadası ve Didim’de denizle buluştu.

EKODOSD’tan yapılan açıklamada, “Aydın bölgesi Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında olmasına rağmen, 2011 yılından bu yana hemen her yıl bir ya da birkaç caretta carettanın yuva yaptığı görülmektedir. Ancak bu yıl yuva sayısında önemli bir artış görüldü. Didim ilçesi kumsallarında 5, Kuşadası kumsallarında 4 caretta carettanın yuva tespitinin yapılarak, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanlarıyla birlikte korumaya alınıp, Aydın bölgesi olarak 9 yuva alanı kayıt altına alındı. Caretta carettalar (İribaş Deniz Kaplumbağası) Kuşadası ve Didim kumsallarındaki 9 yuvaya 720 yumurta bırakmış ve 502 yavru sağlıklı bir şekilde denizle buluşturulmuştur. 218 yumurtanın bozulmuş ve olgunlaşmamış olduğu görülmüştür” denildi.

“YUVALARDAKİ ARTIŞ SÜRECEK”

Yuva sayısındaki artışların önümüzdeki yıllarda da süreceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Umarız çoğalırlar ve Aydın bölgesi de resmi yuvalama alanları içine girer diye umut ediyoruz.

Aydın DKMP Şube Müdürlüğü’ne, Kuşadası ve Didim Belediye Başkanlıklarına, ADÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, Didim Parlamenterler Sitesi, Sağtur Plajı gönüllülerine, Büyük Anadolu Oteli’ne, Kuşadası Güzelçamlı, Davutlar, Örnekköy, Köyüm Sitesi gönüllülerine, Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifine, EKODOSD üyelerine yapmış oldukları katkı için teşekkür ederiz. Bu nadir deniz canlıları Aydın kumsallarına çıkarak yuva yapmaya başladılar. Kumsalların temiz tutulması ve özellikle plastiklerden arındırılması için herkese önemli görev düşüyor. Bu yıl kirliliğin yarattığı en çarpıcı örnek, kumsalların birinde yuva içinden çıkan bir çocuk bezine sıkışmış bir caretta caretta yavrusu oldu.”

“PLASTİK POŞETLER TEHLİKE OLUŞTURUYOR”

Denize atılan plastik poşetlerin deniz kaplumbağaları için büyük risk oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Bunları denizanası sanarak yutan kaplumbağaların öldüğü görülmektedir. Bölgemizde ölen deniz kaplumbağaları toplanarak, Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilmekte ve orada yapılan araştırmalarda önemli ölçülerde bu hayvanların sindirim sistemlerinde plastik kalıntılarına rastlanılmaktadır. Kumsallarımızın ve denizlerimizin plastiklerden arındırılması için hep birlikte mücadele etmeliyiz” görüşleri yer aldı. (KIVANÇ UĞUR)