ÇANAKKALE’DE VEFA YÜRÜYÜŞÜ

Abone Ol

Çanakkale kara savaşlarında 104 yıl önce hayatlarını kaybedenler torunları tarafından anıldılar. Üniversite, Askeri Lise, Harp Okulu öğrencileri ile izciler ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 5 bin kişi 57. Alay’a vefa yürüyüşü gerçekleştirdi. Yeni Zelanda’dan gelenlerde şafak ayiniyle dedelerini bir kez daha andı. Törenlerde her yıl olduğu gibi hüzünlü anlar yaşandı.

57. Alay’a vefa yürüyüşüne katılanlar ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından tüm şehit düşen 57 Alay askerlerinin son yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtıldı. Ardından 104 yıl önce şehit olan askerler gibi sabah namazı kılındı ve 06:30’da yürüyüşe geçildi.

Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca savaşların kahraman birliği 57. Alay’ın Conk Bayırı’na gönderdiği ve ‘’ Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’’ sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş bir kere daha hayat buldu. Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı yaklaşık 6 km’lik yürüyüş 1 buçuk saat sonra Conk Bayırı’nda sona erdi. Yürüyüşün ikinci kilometresinde Çanakkale savaşlarının 104. Yıl dönümü dolayısıyla 104 metrelik Türk bayrağı açıldı. Yürüyüşün sona erdiği Conk Bayırı’ndaki Atatürk anıtı önünde 57. Alay sancağı temsili devir teslim töreni düzenlendi. Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu ‘’ Vatan tehlikeye düştüğünde bu toprakları işgal çizmelerine çiğnetmeyen o yiğitler bizlere taşınması zor bir okadar da anlamlı bir emanet bırakmıştır. Bugün ve ömrümüzün sonuna dek yürüyeceğimiz bütün yolları bu şuur ve bu şiarla kat etmeyi temenni ediyorum’’ dedi.

Konuşmaların ardından 57. Alay’ın temsili sancağı geçen yıl emanet edilen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi konseyine teslim edildi. Devir teslim töreni Askeri bando konseri ile son buldu.

ŞAFAKTA BULUŞMA

Çanakkale savaşlarının 104’üncü yıl dönümünde Anzak Koyu’nda anma töreni düzenlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen yaklaşık 1200 kişi çıkarmanın yapıldığı topraklarda uyku tulumları içinde uyuyarak tören saatini bekledi. Yeni Zelanda da iki camiye düzenlenen saldırıda 50 müslümanın katledilmesi nedeniyle bu yıl güvenlik önlemleri üst seviyeye taşındı. Görev kartı olmayan kişi ve araçların alana girmesine izin verilmedi. Şafak ayini 05:30’da tören kıtasının alana gelmesiyle başladı.

Törende Türkiye’yi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy temsil etti. Çanakkale savaşları Gelibolu tarihi alan başkanı İsmail Kaşdemir’in de yer aldığı ayine , Yeni Zelanda Meclis Temsilcisi Trevon Mallardd, Avustralya Genel Kurmay Başkanı Angus Campell, Avustralya ve Yeni Zelanda askerleriyle 1200 Anzak torunu katıldı. Şafak Ayininde hareket boyunca hayatını kaybeden Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk askerleri için anma ve saygı duruşu yapıldı. Avustralya Genel Kurmay Başkanı Angus Campell ise şafak ayini anma mesajında :’’ Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya bu yerlerde yaşananlarla sonsuza dek sürecek bir bağ kurmuştur. Onların bu fedakarlığını unutmayacağız’’ dedi. Ardından anma duası yapıldı. Ayin sırasında ataları için dua eden Anzakların hüzünlü anları objektiflere yansıdı. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yanı sıra

Savaşa katılan ülkelere ait çelenkler kaideye bırakıldı. Şafak Ayini üç ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından son buldu.

ÇANAKKALE ZAFERİ

Köklü Türk tarihinin altın sayfalarından biri olan Çanakkale zaferi her yıl büyük coşku ile kutlanıyor. Bu zaferi anma günlerinde Türküm diyen herkesin duyması gereken heyecan, coşku ve gurur çok büyüktür. Neden heyecan ve gurur duyuyoruz? Neden aradan bunca yıl geçmesine rağmen bir muharebedeki zaferimizi bu denli önemle kutluyoruz. Dikkat edilirse bize bugünkü vatanımızı ve devletimizi sağlayan kurtuluş savaşı sadece Başkomutan Meydan Muharebesini ülke çapında programlı törenlerle kutluyoruz. Çanakkale savaşı küçük bir savaş mıdır? Kesinlikle hayır… Türk tarihinde geriye gidişin batılı devletlerin biz Türkleri önce Avrupa topraklarından, sonra Anadolu topraklarından atma çabalarının durdurulduğu bir savaştır. Türklerin tekrar batıya ilerlemesini sağlayan bir zaferdir. Bu zafer Gelibolu yarımadası üzerinde kazanıldı. 1. Dünya savaşındaki düşmanlarımız İngiltere ve Fransa Gelibolu Yarımadası’nı ele geçirerek Çanakkale Boğazı’nı açmak ve devamında da başkent İstanbul’u işgal etmek niyetiyle bu harekete başladılar. Böylece Türklerin Avrupa ile bağlantılarını da tamamen kesmiş olacaklardı. Fakat Gelibolu Yarımadası’nın bizim tarihimizde ayrıcalıklı bir yeri vardır. Bizim Avrupa’ya geçişimizdeki ilk bölgedir. Avrupa kıtasında ilk sahip olduğumuz topraklardır. 1354 yılında Gazi Süleyman Paşa tarafından Türk topraklarına katılmıştır. İşte böyle bir vatan Çanakkale zaferi bize en pahalıya mal olan zaferimizdir. Karşılığında en çok insan kaybı verildiği bir zaferdir. Vatan parçasının çiğnetilmiş olması nedeniyle Çanakkale zaferi çok önemlidir.