GÜNCEL

Bozdoğan’da ‘kömür ocağı’ açılması girişimine tepki

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı kırsal Örentaht Mahallesi’nde açılmak istenen kömür ocağına ilişkin verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yargıya taşındı. Çevreciler ve Örentaht sakinleri Aydın Adliyesi önünde açıklama yaptı

Abone Ol

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı kırsal Örentaht Mahallesi’nde açılmak istenen kömür ocağına ilişkin verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali istemiyle, Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. 

Çevreciler ve köy sakinleriyle birlikte adliye önünde açıklamalarda bulunan Aydın Çevre ve Kültür Platformu Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, “Bozdoğan İlçesi Örentaht Mahallesi’nde açılması planlanan ‘açık ocak kömür madenciliği’ için geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne 58 parsel şahıs arazisinin acele kamulaştırılması yetkisi verilmişti. Söz konusu Kömür Ocağı Projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı’ verildiği ve 18.12.2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda süresiz olarak ilan edildiği yapılan incelemeler sonucunda öğrenilmiştir” ifadelerini kullandı. 

“YAŞAMLARINI TARIM VE HAYVANCILIKLA SÜRDÜRÜYORLAR” 

“Ancak verilen ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ Örentaht Mahallesi Muhtarlığı tarafından anons yapılarak ve 30 gün süreyle askıya çıkarılıp duyurulmaması nedeniyle mahalle halkı bu karardan haberdar olamamıştır” görüşünü aktaran Vergili, şunları kaydetti: “Çevre Düzeni Planı’nda ‘Mera-Çayır-Otlak Alanı’, ‘Tarım Arazisi’ ve ‘Orman Alanı’ planlı olmasına, bu alanlarla ilgili hukukun şart koştuğu yükümlülükleri yerine getirmemesine rağmen İdare’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı düzenlemiş olduğu anlaşılmıştır. Yaşamlarını ve geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sürdüren Örentaht Mahallesi sakinleri yaşadıkları topraklarda kömür ocağı açılacağını Kasım 2024’te ilan edilen acele kamulaştırma kararı ile öğrenmişlerdir. Yaşam ve üretimlerini asırlardır sürdürdükleri topraklarda açılacak olan kömür ocağını istemeyen Örentahtlılar hukuki yollara başvurmaya karar vermiş ve Aydın Çevre ve Kültür Koruma Derneği (AYÇED) ile Latmos Platformu’nun desteği ile bugün ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için dava açmışlardır.”

Vergili, Latmos Platformu kurucu üyesi hukukçu Mehmet Çilsal’ın hazırladığı dava dosyasının Aydın Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne teslim edildiğini belirterek, “Dava süreci Örentahtlılar, Latmos Platformu ve AYÇED tarafından takip edilecektir” dedi. 

AYDIN BAROSU VE CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN DESTEK 

Aydın Barosu Başkanı Utku Devrim Barış Arslan, dün olduğu gibi bugün de çevre mücadelesi veren yurttaşların yanında olduklarını belirterek, “Aydın Barosu olarak hukuki süreçte gerekli desteği sizlere sağlayacağız” dedi. 

Örentaht Muhtarı Mehmet Arslan da “Köyümüzde maden ocağı açılmasını istemiyoruz” diyerek, buna karşı mücadele ettiklerini aktardı.

Basın açıklamasına CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de katıldı.