GÜNCEL

‘Beyaz altın’ üreticisi endişeli

Abone Ol

Üretim maliyetlerindeki artışa dikkati çeken Aydın Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Tolga Önal, pamuğun kilogram fiyatının en az 30 lira olması gerektiğini söyledi

‘Beyaz altın’ olarak nitelendirilen ve Türk tarımındaki stratejik ürünler arasında yer alan pamuğun hasadına sayılı günler kaldı. Üretim maliyetlerinin her geçen gün yükseldiği bu ortamda pamukçunun temel beklentisi fiyatın ve prim desteğinin kabul edilebilir düzeye getirilmesi.

Yeni Kıroba’nın konuya ilişkin sorularını yanıtlayan S.S. 46 No’lu Aydın Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Tolga Önal, “Hasada sayılı günler kaldı. Bölgemizde ürünler güzel görünüyor. Hasadın Ekim ayının ilk haftasında başlamasını öngörüyoruz. Bizi burada düşündüren fiyatlar. Üreticimiz kara kara düşünüyor. Şu an için pamuk üreticisi çok endişeli” dedi.

“PAMUK EKECEK ÜRETİCİ ARARIZ”

Türkiye’de dünya fiyatlarının altında fiyat oluştuğunu kaydeden Önal, şöyle devam etti: “Bunlar bizim açımızdan iyi şeyler değil. Üretim maliyetlerimizin arttığı bu dönemde beklenti çok yüksek. Akaryakıt, gübre, ilaç fiyatlarının önümüzdeki yıl daha da yükseleceği düşünüldüğünde kütlü pamukta kilogramda 18 – 20 lira gibi bir fiyat kabul edilemez. Bizim fiyat beklentimiz kilogramda en az 30 lira. Dünya fiyatlarının gerisindeyiz. İşlenmiş pamuk fiyatları dünyada 55 – 60 lira civarında seyrederken bizim burada 45 lira.”

Pamukta 1 lira 60 kuruşluk pamuk desteğinin yetersiz kaldığına işaret eden Önal, “Bu da üreticiyi önümüzdeki yıl pamuk ekmekten vazgeçirecek gibi duruyor. Borsa fiyatları bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıl pamuk ekecek üretici ararız. Pamuk, ülkemiz için stratejik bir ürün ama bu fiyatlarla kimse ekmez. Dışa bağımlılığımız artar. Maalesef böyle bir sıkıntı var” diye konuştu.

“MALİYET ÜZERİNDEN PRİM SİSTEMİ ÖNEMLİ”

Bu konuda tüm ilgi kurum ve kuruluşların elini taşın altına koyması gerektiğini dile getiren Önal, şu görüşleri aktardı:

“Geçmiş yıllara göre pamuk ekim alanlarında daralma var. Bu daralmanın daha da büyümesinden endişe ediyoruz. Maliyetlerimiz artıyor. Bir kilogram pamuğun maliyeti icar ve kira dâhil 20 liranın üzerinde. Akaryakıt, zirai ilaç, gübre, tohum gibi maliyetlerdeki artış tüm üreticilerimizin belini büküyor. Bu konuda gereken neyse yapılmalı. Hatta önceki Tarım Bakanımız Vahit Kirişçi’nin açıkladığı bir konu vardı. Pamuğa maliyet üzerinden prim sistemi getirilmesi planlanıyordu. Bakanlığın halen bu şekilde bir düşüncesi var mı, bunu üreticilerimiz merak ediyor. Prim sistemi önemli. Bunun ele alınması gerekiyor.”

“TARİŞ’E OLAN GÜVEN YÜKSEK”

Kooperatifin çalışmalarından da söz eden Önal, “Tariş Pamuk Kooperatifi olarak üreticimizin ilaç, tohum, gübre gibi ihtiyaçlarını minimum fiyatlar üzerinden karşılamaya çalışıyoruz. Şu an itibarıyla 805 kayıtlı ortağımız var. Üreticilerimizin ürününü en iyi şartlarda en iyi fiyatla almak için elimizden gelen gayreti şimdiye kadar gösterdik, şimdi de gösteriyoruz. Her yıl alım rakamlarımız artmakta. Bu dönemde de elimizden geldiğince üreticilerimizin Tariş’e olan güveni en yüksek seviyede. Bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (KIVANÇ UĞUR)