Bu senaryolar geçmişteki ve bugünkü verileri ve sonuçlarını değerlendirerek hazırlanmış ihtimaller metnidir.
İklim sistemleri değişken ve karmaşık yapıya sahip olduğu için bu konuda ileriye yönelik doğru tahminlerde bulunmak oldukça zordur. Kendi içerisinde barındırdığı zorluklara rağmen iklim izdüşümleri iklim değişikliği benzetimlerden yararlanılarak yapılmaktadır. Ancak günümüzde yapılan benzetim çalışmaları toprak özellikleri ve toprak yönetimi uygulamalarına ilişkin güvenilir veri eksikliği nedeni ile yetersiz kalabilmektedir (Wallach ve diğ. 2006 s. 462).
Yapılan küresel ölçekli istatistiksel analizler, dünyanın bir bölgesinde geçmişte elde edilen tarımsal verilerin yetersizliği ve bu verilerin güvenilir olmayışı nedeniyle sağlıklı olamamaktadır.
Tüm bu sınırlılıklara rağmen Uluslararası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) 4 üncü değerlendirme raporunda iklim değişikliği simülasyonları, olarak kabul görmüştür.
Bu çalışmada her iki iklim değişikliği senaryosuna da yer verilerek iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri incelenmiştir. Her iki iklim değişikliği senaryosunda da 2050 yılına kadar sıcaklıkların yükselmesi, bunun şiddetli buharlaşmalara sebep olması, buharlaşarak genleşen havanın da yeryüzüne şiddetli yağışlar olarak dönmesi beklenmektedir (IFPRI, 2009). “
Nemli” NCAR senaryosuna göre ortalama yağışların 2050 yılında 2000 yılına göre %10 oranında artması tahmin edilirken “Kurak” CSIRO senaryosuna göre yeryüzüne düşen ortalama yağış miktarının 2050 yılında 2000 yılına göre %2 oranında artması beklenmektedir.
İklim değişikliği senaryoları tarafından üretilen rakamlar birbirinden farklı olabilmektedir. Bu da iklimle ilgili tahminler yapılarken iklimlerin karmaşık yapıları nedeniyle iklim değişikliğinin etkilerini kestirmenin ne kadar zor olabileceğini ve bu konuda kesin bir yargıya varılamayacağını ortaya koymaktadır.
“CSIRO” ve “NCAR” iklim senaryolarına göre, 2000 ve 2050 yıllarında ortalama maksimum sıcaklıktaki değişimler, iklim senaryolarına göre 2000 ve 2050 yıllarında ortalama yağış miktarları arasındaki değişimler gösterilmektedir.
Haritalara bakıldığında iki senaryo arasındaki önemli farklar göze çarpmaktadır. Örneğin “NCAR” senaryosunda“CSIRO” senaryosuna göre ortalama en yüksek sıcaklık değerlerinin daha fazla olduğu görülmektedir.
Yine, “CSIRO” senaryosunda batı amazon bölgesinde yağış miktarının önemli ölçüde azalması beklenirken “NCAR” iklim değişikliği senaryosunda doğu amazon bölgelerinde yağış miktarının azalması beklenmektedir.
Diğer taraftan “NCAR” iklim senaryosu “CSIRO” senaryosuna göre Sahra Altı Afrika’sına daha fazla yağışın düşeceğini öngörmektedir. Kuzey Çin bölgesinde ise “NCAR” iklim değişikliği senaryosu,
“CSIRO” senaryosuna göre hem daha fazla yağışın olmasını hem de sıcaklıkların daha fazla artmasını beklemektedir (IFPRI, 2009).
Kaynak: Mehmet Akalın, İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri..