TARIM

Başkan Özdamar USK’yı hedef aldı

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Ulusal Süt Konseyi’nin üreticinin yok olması pahasına iş adamları lehine çalıştığını savunarak “Bu işlevsiz yapı yok olmalı” dedi.

Abone Ol

Ulusal Süt Konseyi (USK) 22 Ocak’tan geçerli olmak üzere tavsiye edilen çiğ süt fiyatını 13 lira 50 kuruş olarak belirledi ancak üretici temsilcilerinden bu karara itiraz geldi. Kooperatifler ve ziraat odaları belirlenen fiyatın maliyetleri dahi karşılamadığı gerekçesiyle beklentileri karşılamadığını ifade etti. USK’ya en sert tepki ise Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar’dan geldi. Özdamar USK’nın üretimin yok olması pahasına iş adamlarının lehine çalıştığını savunarak “Bu işlevsiz yapı artık yok olmalı veya yapısı değiştirilmeli” dedi.

“İŞ ADAMLARINDAN YANA TAVIR ALIYORLAR”

Konseylerin tavsiye bile olsa fiyat belirlemelerinin Türk Ticaret Kanunu’na aykırı olduğunu ifade eden Özdamar “Fiyatı konseyler değil piyasa belirler. Ulusal Süt Konseyi’nin 11 kişiden oluşan yönetim kurulu her toplantıda iş adamlarının oluşturduğu grubun yanında yer alıyor. Ziraat odaları Faruk Çelik’in Tarım Bakanlığı döneminde süt ve süt tozu desteklemelerinin iş adamlarına verilmesini kararlaştırdı. Onlar da hemen Türkiye genelinde bazı bölgeleri serbest bölge ilan ettiler ve paravan şirketler kurdular. Sonra bu şirketler fiyat kırmak için belirli sürelerde süt alımını durdular. O dönem 115 kuruş olarak belirlenen referans fiyat 55 kuruşa kadar düştü. Ziraat odalarının Rekabet Kurumu’na yaptığı şikayet sonrasında bu şirketler kapatıldı” dedi.

“BU YAPI YIKILMALI”

Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat belirlerken yalnızca yem fiyatlarındaki artışı baz aldığını belirten Özdamar “Elektrik, su, işçi ve veterinerlik ücretleri gibi pek çok gider kalemini hesaba katmıyorlar. Üreticinin yok olması pahasına iş adamlarından şirketlerden yana tavır alıyorlar. Artık bu yapının yıkılması veya yapısının değiştirilmesi gerekiyor. Bizim hesaplarımıza göre bir litre çiğ sütün üretim maliyeti 17 lira 50 kuruş. Oysa USK 13. 50 kuruş fiyat tavsiye etti. Girdiler sürekli artarken bu fiyat bazen yıl boyunca artmıyor. Hal böyle olunca da üretici gebe hayvanlarını bile kesime gönderiyor” şeklinde konuştu.