GÜNDEM

Balçık: “Pamukta rekolte artışı bekliyoruz”

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “Türkiye’de pamuk ekim alanlarında yüzde 5 artış oldu. Verim olarak geçen yıla göre daha iyi verim görüyoruz. Geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışı bekliyoruz” açıklamasında bulundu

Abone Ol

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, pamuk piyasasındaki güncel gelişmelere ilişin Yeni Kıroba’nın sorularını yanıtladı. Pamuktaki verimin geçen yıla göre daha iyi olduğunu dile getiren Balçık, “Geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışı bekliyoruz” dedi. 

Kuraklığın yalnızca bu senenin konusu olmadığını kaydeden Balçık, “Geçtiğimiz yıl da kurak geçti aslında. Pamuk bitkisi zaten kuraklığa dayanıklı bitki. Çok aşırı sulama istemeyen bir ürün. Burada sadece önemli olan kuraklık şartlarının zorlu koşullarının dikkate alınarak planlamanın daha iyi yapılması. Bu planlamanın aynı şekilde daha titizlikle uygulanması. Yoksa kuraklık şu anda bizim gördüğümüz kadarıyla verim üzerinde herhangi bir olumsuz etki, aşırı bir olumsuzluk yaratmayacak” dedi.

“DAHA İYİ VERİM ÖNGÖRÜYORUZ” 

Aydın’da 572 bin dönümde pamuk ekildiğini söyleyen Balçık, “Bu istikrarlı bir rakam. Bu her sene 570 ila 620 bin dönüm arasında değişiyor. Türkiye’de pamuk ekim alanlarında yüzde 5 artış oldu. Verim olarak geçen yıla göre daha iyi verim görüyoruz. Geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışı bekliyoruz. Eğer mevcut para politikası devam ederse, buradan dövizin yükselmeyeceği sonucunu çıkarıyoruz. Pamuk fiyatları maliyetin altında oluşabilir. Bu durumda da üreticinin yüzde 80’i, yüzde 90’ı pamuğunu satmama yönünde davranış gösterecektir. Kimse zararına mahsulünü satmak istemez. Pamuk saklanabilen, depolanan bir ürün. Üreticinin acilen satma zorunluluğu yok” diye konuştu. 

GEÇMİŞ YILLARDAKİ FARK ÖDEMELERİNİ ANIMSATTI 

Döviz kurunun belirleyici olduğuna dikkati çeken Balçık, şunları söyledi: “İkinci konu da talep tarafı. Tekstilde talep son 2 yıl içinde yüzde 35 oranında azaldı. Pamuk tüketimimiz Türkiye olarak 1 milyon 800 bin tondan 1 milyon 250 bin ton seviyesine düştü. Bu da pamuğa olan talebin azaldığını gösteriyor. Üreticiye umut verecek olan şey destekleme politikasıdır. Son 2 yıldır enflasyon yüzde 200’ün üzerinde artmasına rağmen bir lira 60 kuruşta bırakılan fark ödemesi desteğidir. Fark ödemesi desteği tekrar, maliyetin yüzde 20’sine 22’sine tekabül edecek şekilde güncellenmesidir. Bu da 6 liradır. Sayın Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde pamukla ilgili uygulanan politikalarda çiftçiye yılların ortalamasını söylüyorum maliyetin yüzde 22’si oranında fark ödemesi desteği verildi. Bu 2018’den sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra yüzde 8’e kadar düştü. Yani bu anlamda Sayın Erdoğan’ın başbakanlığını özlüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde daha rasyonel politikalar, daha hızlı karar mekanizmaları bekliyorduk ancak olmadı.  Destekleme primi Kilogramda 6 lira olmalı. Hiçbir çiftçi dekarda 13 bin liradan aşağı masraf yapmıyordur.”