İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, tarifeli uçuşlara açılması konusunda yıllardır vaatler verilen ancak bir türlü yaşama geçirilmeyen Aydın’daki Çıldır Havaalanı’nı TBMM gündemine taşıdı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Karakaş, “Kuşadası, Didim gibi önemli turizm merkezlerini bünyesinde barındıran Aydın ilindeki Çıldır Havalimanı'nın charter ve tarifeli uçuşlara açılmamasının nedenleri nelerdir? Çıldır Havalimanı'nın tarifeli uçuşlara açılması için ticari havayolu işletmeleri ile gerekli anlaşmalar yapılmış mıdır? Çıldır Havalimanı pistlerinde, uçak park alanlarında ve terminal binasında gerekli çalışmaların yapılarak charter, tarifeli uçuşlara ve kargo taşımacılığına uygun hale getirilmesini engelleyen durum nedir?” diye sordu.
“BELEDİYELERİN MUHALEFETTE OLMASININ ROLÜ VAR MI?”
Bakan Uraloğlu’na “Çıldır Havalimanı'nın bölge faaliyetlerindeki lojistik sorununu gidermek amacıyla kargo taşımacılığının başlatılması için bir çalışmanız var mıdır?” sorusunu yönelten Karakaş, şunları kaydetti: “Varsa eğer bahsi geçen havalimanında kargo taşımacılığının başlaması için öngörülen tarih nedir? Büyükşehir statüsünde olan illerimizin havalimanlarına yolcu ve kargo taşımacılığı için uçak seferleri düzenlenirken en yakın havalimanına 100 km uzaklıkta olan Aydın iline düzenlenmemesi Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ve yaklaşık 1 milyon kişinin ikamet ettiği 10 ilçe belediyesinin muhalif belediyelerde olmasının rolü var mıdır? Çıldır Havalimanı pilot yetiştirilmesi için eğitim merkezi olarak kullanılmaya devam edecek midir? Çıldır Havalimanı’nın charter ve tarifeli uçuşlara açılmasının ardından pilot yetiştirilmesi için eğitim merkezi olarak kullanılmaya devam edilecek midir?”
“KARGO TAŞIMACILIĞI PLANLAMASI YOK”
İYİ Parti’li vekilin sorusuna yanıt veren Bakan Uraloğlu, şu bilgileri verdi:
“Aydın Çıldır Havalimanı'nın pist ebatları 1435X30 M ve PCN değeri:46 olması nedeniyle charter ve tarifeli uçakların performansını karşılamadığı için kullanılamamakta olup, havalimanı sınırları dahilinde yer alan mevcut hava tarafı ve kara tarafı tesisleri ile PAT Sahalarının tamamı 5335 Sayılı Kanun'un 33. Maddesi çerçevesinde 20 yıllığına Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme AŞ’ye kiralanmıştır. Aydın Çıldır Havalimanı hâlihazırda kiracı tarafından uçuş eğitim hizmetleri amacıyla kullanılmaktadır. Diğer yandan, mevcut durumda Çıldır Havalimanı'nın kargo taşımacılığında kullanılmasına ilişkin bir planlama olmayıp, tedarik zinciri diğer ulaşım modları ve bölgedeki diğer havalimanları aracılığıyla sağlanmaktadır.”