GÜNCEL

Aydın’da öğretmenlerden ‘ÖMK’ protestosu

Aydın’da 6 eğitim sendikasına üye öğretmenler, okullar bölgesinde bir araya gelerek parlamento gündemindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu (ÖMK) protesto etti. Öğretmenler, “Mesleğimizin onuruna ve geleceğine sahip çıkacağız” mesajı verdi

Abone Ol

Aydın’da Eğitim – İş, Eğitim – Sen, Hürriyetçi Eğitim – Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, TEÇ – SEN ve Öğretmen Sendikası üyesi eğitimciler, okullar bölgesinde yaptıkları kitlesel basın açıklamasıyla TBMM gündemindeki ÖMK düzenlemesini protesto etti. 

Grup adına açıklamalarda bulunan Anadolu Eğitim Sendikası Aydın Şube Başkanı Eren Özcan, söz konusu yasal düzenlemenin öğretmenlik mesleğini güçlendirmediğini aksine zayıflattığını savunarak, “Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimleri bu kanun teklifiyle daha da yaygınlaştırılmakta, hazırlık eğitimi adı altında yeni bir güvencesizlik basamağı eklenmektedir. Kanun teklifi, öğretmen yetiştirme sürecinde ciddi bir sapma içeriyor. Öğretmenlik lisans eğitimi üzerine kısa süreli bir eğitimle mesleği kazanma öngörülüyor, bu da öğretmenliğin niteliğini düşürecektir. Öğretmenlerin Hakları Görmezden Gelinmiştir: Bu kanun teklifinde öğretmenin hakları yoktur. Görev ve sorumluluklar detaylandırılırken, öğretmenin sosyal hakları, kürsü dokunulmazlığı, dinlenme ve tatil hakları gibi konular yok sayılmıştır” dedi. 

“GÜVENCESİZ İSTİHDAMI REDDEDİYORUZ” 

Öğretmenlik diplomasının esas olduğunu, başka bir yapıya ihtiyaç olmadığını vurgulayan Özcan, “ÇEDES gibi protokollerle öğretmenlik mesleği dışında bizlere dayatılan görevleri kabul etmiyoruz! Öğretmenler kanunda belirtilen asli görevlerini yapmalı, kanunlarda açıkça yazdığı gibi okullarda öğretmenler dışında hiç kimse eğitim öğretim hizmeti vermemelidir. Disiplin hükümleriyle baskılanmak istemiyoruz. Haklarımızı kısıtlayan ve bizleri keyfi ceza uygulamalarıyla baş başa bırakacak olan her türlü düzenlemeye karşıyız. Özel sektör öğretmenlerinin ücretleri güvence altına alınmalıdır. Taban maaş yasasıyla, kamu-özel farkı ortadan kaldırılmalıdır. Güvencesiz istihdamı reddediyoruz. Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Meslek Kanunu’nda haklarımız ve taleplerimiz olmalıdır. Bu teklif, sadece görev ve sorumluluklardan bahsederken, öğretmenin haklarını ve taleplerini görmezden geliyor. ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir” sözlerine yer verdi. 

“ADİL VE KAPSAYICI MESLEK KANUNU HAZIRLANMALI” 

Özcan, “MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ –S SEN ve Öğretmen Sendikası olarak biz, bu kanun tamamen yürürlükten kalkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Öğretmene yapılan saldırı tüm topluma yapılan saldırıdır. Mesleğimizin onuruna, geleceğimize sahip çıkacağız! Bu kanunu hazırlayanlar, alkışlayanlar ve kanunlaşması için mücadele edenler ise tarihin çöplüğündeki yerini alacaktır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir” diye konuştu.