GÜNCEL

Aydın’da incir hastalık ve zararlı kontrolleri sürüyor

Abone Ol

Aydın’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda, incirin en büyük zararlılarından biri olan incir siyah sineği ile ilgili üreticilere bilgi veriliyor.

Müdürlükten yapılan açıklamada, “İncir siyah sineği için zararlı yumurtasını incir meyvesinin alt kısmında yer alan (ilek arıcıklarının giriş yaptığı) ostiolde bulunan pulcukların altına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar buradan meyve içerisine giriş yapar. İncir Siyah sineğinin  larvaları meyvelerde galeriler açarak zarar yapar. Bu meyveler zamanından önce olgunlaşma periyoduna girer, bazen hafif tatlanır, kabarırlar ve dökülürler. Boğadaki zararı sonucu ilek meyvesi azlığına neden olabilmektedir. Yoğunluk olması durumunda meyve dökümleri de artacaktır. Söz konusu zararlının incirlerde zarar yapmasını önlemek amacı ile incir alanlarının kontrol edilmesi, ekonomik zarar eşiğine ulaşabilecek yoğunluk tespit edilmesi durumunda söz konusu zararlıya karşı mücadele yapılması gerekmektedir” denildi.

İLAÇLAMA ÖNERİLERİ

Açıklamada, “İncirlerde tozlaşmayı sağlayan ilekleme işleminin bitmesinden hemen sonra (son ilek asıldıktan 5 gün sonra)  ilaçlama yapılır. İncir meyvelerinde 10 gün sonra yapılan gözlemlerde yeni vuruklu meyve görülmeye devam ediyorsa ikinci ilaçlama, gerekirse yeni vuruklu meyveler dikkate alınarak 10 gün sonra üçüncü bir ilaçlama yapılabilir. Kimyasal mücadelede Bakanlığımızca önerilen bitki koruma ürünlerinin kullanılması büyük önem arz etmektedir” görüşleri yer aldı.