AYDIN MARKA ŞEHİR, SİZCE NELERİDİR ..?

Abone Ol

Siyasetçilerin her birinin seçim zamanlarında dilinden düşmeyen AYDIN MARKA ŞEHİR kelamı.

Dillerden , sözlerden ve vaatlerden daha fazla yukarı çıkamayan bu slogan , çocukluğumuzda severek yediğimiz , “içi boş “ denilen tatlıya benziyor.

Aydın adı gibi parlak ve çağdaş bir kent gibi görünse de, dillendirilse de,

Gerçekten öyle midir acaba sizce ..?

Bu köşe yazarı Aydın doğumludur, bu kentin havası suyu ile yetişmiştir.

Ancak ailesi ve kökenleri Denizli.

Anam babam, atalarım dedelerim çalışkan insanların yuvası Ege nin Kayseri ' si, Denizli kentinin şirin ilçesi Babadağ'lı .

Bazı dostlarım bunun Aydın'lı olmakla ne ilgisi var diye sorarlar bazen

Her kentte aksi de olmak üzere çalışkan, Aydın insan çıkabilir ise de,

Örneğin Doğu da Malatya, Kayseri , Gaziantep, ve batıda Denizli çalışkanlıkları ve üretimleriyle marka olmuş kentlerdir.

Aydın denince akla gelen “ iki dönüm bostan ,yan gel yat Osman “ demez miyiz..?

Genel kanı , Aydın 'lı akşam dükkanı kapatıp evinden çıkmayan , gece hayatını pek de sevmeyen , birlikte iş yapmayı bilmeyen, güven kelimesinin anlamını öğrenemeyen , sakin ve yasalara uyan itidal insanlar olarak bilinirler.

Öyle olmasa, 1970 'lerdeki gibi gece klüpleri ve pavyonlardan geçilmez, Organize sanayi sitelerinde boş yer kalmaz , ikinci Üniversitelerin, Vakıf ve Özel Üniversite ve Eğitim kurumlarının , kurumsal marka olmuş şirketleri, devasa alışveriş ve eğlence merkezlerini birbiri ardına açıldığı bir cazibe merkezi olurdu.

Antalya'nın ilçesi Alanya da , biri vakıf ve iki tane müstakil Üniversitesi olduğunu biliyor muydunuz..?

Nazilli de önceki dönem Belediye başkanı Haluk Alıcık 'ın gayretleriyle bir Sümer Üniversitesi kurulmaya çalışıldı yıllardır.

Oysa iklimin en güzel olduğu ve en verimli arazilere sahip Aydın öğrenciler için bir çekim merkezi.

Ama ne büyük düşünen , ne de hayal kuran insanlar var bu diyarda.

Ben bunun biraz da genlerle, içimizdeki DN'larla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Kimse kusura bakmasın , eleştiri olarak ta algılamasın , ama Aydın'lının girişim ve iş konusunda inançsızlığı hayal edememesi , genleriyle aktarılan kalıcı ve DNA larında yazılı doğal bir alışkanlığıdır.

Bunun için kişisel gelişim çok önemlidir.

Toplumu geliştirmenin yolu, Kendimiz geliştirmekten geçer..!

*********

Geçtiğimiz yıllarda , ADÜ Atatürk Kültür merkezinde , HERKESTEN ÖNCE GÖRMEK sloganıyla AYTO' nun davetlisi olarak ilimize gelen yaşam koçu ve hayat uzmanı Ahmet Şerif İzgören ,Kuleli Askeri liseden ayrılma kendisinin deyimiyle , kimsenin yaptığı işle kendisini eşleştiremediği biriymiş.

Hatta konferans öncesi salona girerken , kitabını alan bir öğrenciyi görüp yanına gitmiş ve “getirin kitabınız imzalayayım “ demesine aldırmayan ve kendisini kitabın yazarı olarak tanımayan öğrencinin “ yok , kitabı yazarına imzalatacağım “ diyerek reddetmesini salonu kahkahalara boğuldu.

İzgören , dört çarpıcı soru sormuştu salona .

Bunlar sırasıyla , dünyanın İlk felsefe okulu, ilk tapınağı ve dünyanın Çin seddinden sonra en uzun surlarının nerde olduğunu ve dünyanın 2. en fazla uçak ihraç eden ülkeyi sordu.

Ben dünyanın en çok uçak ihracat eden ülkenin Türkiye olduğunu bilmekle beraber, sorduğu diğer üç şeyin de Türkiye de bulunması, ben dahil herkesi şaşırttı.

Hadi Nuri Demirağ ilk Türk uçaklarının yapımcısı olduğunu biliyordum.

Ama,ilk Felesefe okulunun Çanakkale Assos Behramkele 'de, İlk Tapınağın Göbeklitepe de, Dünyanın 2. en uzun surları ise Diyarbakır'da ki tarihi eski kent surları olduğunu kimse bilememişti.

Genelde işadamlarının vizyonunu ve şirket yönetiminde başarıyı anlatan İzgören , çaycısının bir projesinin nasıl hayata geçirildiğini anlatarak , hayal etmenin , herkesten önce görmenin ve farklı düşünmenin önemini örneklerle anlatmıştı.

Salonu dolduran çoğu öğrencilere seslenerek, ;

“ sınavlarda sorulan (a b c d e ) şıklarının yanı sıra siz farklı bir beşinci alternatifi (f ) şıkkını da düşünüp araştırın “ sözünü farkındalık adına hiç unutmam.

Hayatta iş bulanların başarılı olanların hep (f) şıkkını araştıran ve düşünenler olduğunu belirtmesi , konferansın sloganı olan “herkesten önce görmenin” anlamını ortaya koymuştu.

İz bırakmak için , başkalarının yolundan gidenler değil, kendi yolunu açanlar ancak başarılı olurlar.

Örneğin at kaşağı yapan Tahtakale esnaflarından birinin herkesten daha önce geleceği gördüğünü açıklayarak, atların şehir içinde kullanılmasından vazgeçilmesiyle, zanaatını diş fırçası üretimine çeviren ve soyadı ünlü bir marka olan , Lütfü BANAT örneğini, SUNTA 'nın nın ilk mucidi SUngurlu (Çorum ) TAhta kelimelerinin baş harfleriyle oluşan SUNTA o dönem üretime yetiştiremezken , bugün yok olduğunu , aslında interneti bulanların kim olduğunu sorduğunda çoğu kişi Amerika'da bulunduğunu ve bazılar ordudaki askeri haberleşme , bazıları da üniversite öğrencilerinin kendi aralarında haberleşmek amacıyla keşfettiğini açıklamasına rağmen İnterneti ilk tarif edenin hayalci Jules Verne olduğunu hatıralarından anlatmıştı.

Einstein ve şoförüyle olan anekdot ise hem güldürdü hem de düşündürdü.

Daha önce de okuduğum bu anekdot hem yaratıcılığın hem de farklı düşünmenin güzel bir örneği.

Einstein konferanslarına hep özel şoförü ile gidermiş. Yine bir konferansa gitmek üzere yola çıktıkları bir gün şoförü Einstein'a;

“Efendim, uzun zamandır siz konuşmanızı yaparken ben de arka sıralarda oturup sizi dinliyorum ve neredeyse söyleyeceğiniz her şeyi kelimesi kelimesine biliyorum” demiş. Einstein gülümseyerek ona bir teklifte bulunmuş:

“Peki, şimdi gideceğimiz yerde beni hiç tanımıyorlar… O halde bugün palto ve şapkalarımızı değiştirelim, benim yerime sen konuş, ben de arka sırada seni dinlerim.”

Şoför, gerçekten çok şahane ve başarılı bir konuşma yapmış ve sorulan bütün soruları doğru cevaplamış. Tam yerine oturacağı sırada konu hakkında bilgili, azıcık da ukala bir profesör, o güne kadar konferansta sorulmamış, kuantum ve görecelik üzerine ağır bir fizik sorusu sormuş. Şoför, hiç duraksamadan soruyu soran kişiye dönüp:

“Böylesine basit bir soruyu sizin gibi bir profesör hocanın bilmemesi gerçekten hem çok garip, hem de ayıp ”demiş. Sonra da salonun arkasında oturan Einstein'ı işaret ederek şöyle devam etmiş:

“Şimdi size arka sırada oturan şoförümü çağıracağım ve sorduğunuz soruyu, göreceksiniz, o bile cevaplayacak.”

******

Yazılarımda hep değinirim.

Hayal etmek başarmanın yarısıdır.

Aydın için marka nedir, nelerdir, nerededir ..?

Yerel seçimlerde adaylığa soyunanların en büyük eksikliği, bir danışma veya ARGE eksikliğidir.

Yerel yönetimler, kamu idareleri, şirketler mutlaka ARGE'ler kurmalıdır.

Uçuk kaçık da olsa farklı fikirler üretmelidir.

Marka olmak için , farklı olmak için , hayal etmek ve ardından gerçekleştirmek ve ardında iz bırakmak için ,

Akıl ve beyinler mesai yapmalıdır.

Oysa bizde yıllardır , gerek yerel yönetimlerde , gerekse merkezi idarede ,tek bir kişinin Başkan'ın dediği olur..!

Sivil toplum ne düşünüyor hep göz ardı edilir..!

Bu yıllardır böyle devam etmedi mi..?

Ben yaptım oldu ile geçmedi mi bu ülkede siyaset ve idare..?

Oysa ORTAK AKILLA yönetim, en doğrusunu bulmak için , demokrasinin olmazsa olmazıdır.

Bugün Eskişehir imrenilen bir kent olduysa , önce hayal etmek, sonra herkesi dinlemekle başarılı olmuştur.

Deniz'i olmayan orta Anadolu kenti, sahilleri bulunan kıyılarda güneşlenip , denize dönüştürülmüş sularda yüzmektedir.

Başarılı olmak , fark yaratmak, farklı olmak ,iz bırakmak için önce hayal edip , sonra uygulayın.

Büyük olmak için , gerçek Büyükşehir olmak için, önce hayal kurun , herkesi dinleyin, sonrasında BÜYÜK DÜŞÜNÜN..!

**

Tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp bayramı tüm sağlık ve tababet camiasına kutlu olsun.

Özverili tüm doktor, hemşireler çatısında , sağlıkla uzak yakın tüm okurlarımızın ve olmazsa olmazlarımızın ellerine yüreklerine sağlık.


SÖZÜN ÖZÜ : İNSAN YALNIZCA SÖYLEDİKLERİNDEN DEĞİL, SÖYLEMEDİKLERİNDEN DE SORUMLUDUR.



MEHMET ÖZÇAKIR

mehmetozcakir@hotmail.com

PK:110 EFELER -AYDIN

GSM : 0.542.7608691