ARALIK AYI ÜRETİCİ-MARKET FİYAT FARKLARI-1

Abone Ol

Bu sabah televizyonda Almanya kaynaklı bir haber görüntüsü izledim.Alman çiftçisi,taşıdığı İngilizce pankartta:

No farmer,

No food,

No future, yazısını taşımaktaydı.

Şu soruyu da kendime sık sık sorarım:Bizim çiftçimiz neden bu kadar kaderci, bu kadar birilikten uzak, bu kadar teslim olmuş durumda.Türk milletini teşkil eden sektörler içinde en az geliri olan,en çok horlanan ve en az kazanan çiftçimiz neden bu derece”uysal” dır?

Çiftçi yoksa,gıda yok,gelecek yok,olarak çevirebileceğimiz bu isyan,bu pankart bana TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın ,Biz üretmezsek bu millet aç kalır,cümlesini hatırlattı.

Sayın Bayraktar her ay olduğu gibi bu ay da Türkiye’nin en güvenilir ekonomik veri aynaklarından birisi kabul edilen TZOB Araştırması” nı kamuoyuna duyurdu.Bunun yanında her ay hızla yükselen tarımsal girdi fiyatlarındaki yansımaları ve ekonomiye etkilerini de ortaya koydu.

Sayın Bayraktar demecinde,

“2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı oldu”ğunu söyledi.

“Fiyatı en fazla artan ürün markette yüzde 156,3 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 152,5 ile yeşil soğan, yüzde 146,4 ile maydanoz, yüzde 141,9 ile zeytinyağı ve yüzde 138,5 ile patlıcan izledi.

“Üretimi geçen yıla göre azalan kabak, zeytinyağı, elma, salatalık, sivri biber ve kuru üzüm fiyatı en fazla artan ürünler oldu.

“ Diğer taraftan üretimi artan narenciye ve kuru soğan artan maliyetlere rağmen bir önceki yıla göre fiyatı düşen ürünler oldu.

2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre üreticide takip edilen 33 ürünün 29’unda fiyat artarken, 4 üründe fiyat düşüşü yaşandı.

Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 365,9 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 263,1 ile zeytinyağı, yüzde 200 ile elma, yüzde 159 ile salatalık, yüzde 152,2 ile sivri biber izledi.

Bu yıl geçen yıla göre mandalina, limon, portakal ve kuru soğanda üretici fiyatlarında düşüş görüldü.

Üreticide mandalinanın yüzde 63, limonun yüzde 57,1, kuru soğanın yüzde 31,9, portakalın yüzde 2,3 oranında fiyatları düştü. Bu düşüşlere rağmen markette portakalın yüzde 29,5, mandalinanın yüzde 20,8, kuru soğanın yüzde 15,8, limonun yüzde 0,5 oranında fiyatının artması dikkat çekti. Tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya yemek durumunda kaldı.