ANITKABİR’DE İKİ AYDINLININ İZLERİ

Abone Ol

Bugün Kasım ayı 10 . günü Türk milletinin ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 83. Yılını geride bıraktığımız en hüzünlü günüdür.

Ulu önder için yapılan ebedi istirahatgahı Anıt Kabir, her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

Anıtkabir Türkiye de en çok ziyaretçinin gezdiği bir müze olarak yılda 15 milyon ziyaretçi ile başta gelir, İstanbul da Topkapı ve Dolmabahçe sırasıyla 4 ve 5 milyon ile ikinci ve üçüncü müzeler. Anıtkabir kara hava deniz kuvvetlerinin resmi üniformaları eşliğinde tüm Silahlı Kuvvetlerinin denetiminde bir müze. Ne ilginçtir ki , yerini Rasattepe(Anıttepe ) olarak belirleyen Aydın da yaşamış ve Milletvekili seçilmiş bir İnşaat Mühendisi olan meslekdaşım Mühendis Mitat AYDIN, herkes tanımasa da, Anıtkabir'in yer seçimini yapan hemşehrimizdir. Bugün Efeler ilçesinde Tellidede mezarlığında girişite tam karşıda merdivenlerin çıkışının sağında kabrinde ebedi uykusundadır. Atatürk ün naaşı'nın Ankara'da Anıtkabir Komisyonu üyelerinden Mithat Aydın, ileri sürülen yerlerin hiçbirini uygun bulmuyordu. Ertesi gün Ankara'nın birçok yerlerini bu amaçla gezdi, inceledi. ANITKABİR'İN YERİNİ BELİRLEYEN AYDIN MİLLETVEKİLİ MÜHENDİS MİTHAT AYDIN Aydın Milletvekili ve Bağdat demiryolu inşaatında görev yapan Yüksek Mühendis Mithat Aydın, otomobili ile çıkamadığı yerlere yayan tırmanıyordu. Etlik'i, Keçiören'i, Cebeci'yi Altındağ'ı gezdi. En son, o zamanlar üzerinde birkaç küçük yapı bulunan Rasattepe'ye çıktı. Bu tepe, şehrin ortasındaydı. Çevresi boştu. Burada yapılacak Anıtkabir, çok uzaklardan görülebilirdi. Mithat Aydın, Komisyonun son toplantısında, Anıtkabir yeri olarak Rasattepe'yi ileri sürdü. Tepenin özelliklerini anlattı. Fakat daha önce Çankaya üzerinde düşünce birliğine varmış olan üyeler, kararlarından dönmüyorlardı. Aynı gün yapılan ikinci toplantıda, birçok üyeler söz aldılar. En son Süreyya Özgeevren söz aldı. Rasattepe'nin Anıtkabir için çok elverişli özelliklerini anlattı ve sözlerini şöyle bağladı: “Rasattepe'nin bunlardan başka bir özelliği daha vardır ki, hayali genişçe olan her kişiyi derin bir şekilde ilgilendirir sanırım. Rasattepe, bugünkü ve yarınki Ankara'nın genel görünüşüne göre, bir ucu Dikmen'de, öteki ucu Etlik'te olan bir hilal (yarımay)'in tam ortasında, bir yıldız gibidir. Ankara, hilalin gövdesidir.

Mitat AYDIN ter seçimi için kurulan komisyona yaptığı konuşmasında “ Türkiye'nin başkenti olan Ankara şehri, kollarını açmış Atatürk'ü kucaklamış olacaktır. Atatürk'ü böylece bayrağımızdaki yarımayın (hilal) yıldızının ortasına yatırmış olacağız. Atatürk, bayrağımızla sembolik olarak birleşmiş olacaktır.

Bu açıklamayı, birçok aydın kişilere ve bu arada Hüseyin Cahit Yalçın'a da yaptım. Bu büyük fikir adamı “Atatürk'ün yatacağı yerin böyle açıklanmasında, gelecek nesilleri teşvik etmek bakımından büyük faydalar vardır, Anıtkabir için Rasattepe'ye oy verecek olanlar, Atatürk'e olan minnet borçlarını ödeme yolunu tutmuş olurlar!.” Süreyya Özgeevren'den sonra İçel Milletvekili Emin İnankur söz aldı ve bir anısını anlattı. Emin İnankur, eski bir öğretmendi. Atatürk, onu çok severdi. Ata çok defa onu yanına alır, şehri birlikte gezerlerdi. Gene bir gezide yolları Rasattepe'ye düşmüştü. Atatürk, şehrin buradan seyrettikten sonra Emin İnankur'a dönmüş ve kendisinin anlatımıyla , –“Bu tepe ne güzel bir anıt yeri!…” demişti. Emin İnankur'un ve Süreyya Özgeevren'in bu açıklamalarından sonra, Rasattepe'yi beğenenler çoğunluğu sağladılar. Anıtkabir'in Rasattepe'de yapılması, büyük çoğunlukla kararlaştırıldı. Hatta Yenipazar ilçesinden hemşehrimiz Mehmet KILAVUZ , Anıtkabir'in yapımı için inşaatının devam ettiği yıllarda 630 TL parayı , 1944 yılında Cumhurreisi'ne gönderdiğini bilenlerimiz da çok azdır. Hiç bir bağış kampanyası açılmamış ve hiçbir resmi hiç bir çağrı yapılmamışken Aydın Yenipazarlı çiftçimiz Mehmet Kılavuz, ebedi şef Atatürk için yapılacak Anıtkabir'e sarf edilmek üzere Ziraat bankası vasıtası ile dönemim Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye havale çıkarmıştır. İşte ,Atamızın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'in yerinin belirlenmesinde ve temelinde İki Aydınlı'dan birinin projesi ve diğerinin gönderdiği tarla parası vardır.! Bu anlamlı mekanı 3-4 kez gezmek nasip oldu. Anıtkabir'e Aslanlı yoldan girişte zeminde yer alan boşluklu beton zemin aralarına ayakkabı sıkışmasını önlemek için , başınızın istem dışı yere doğru eğilerek yürümeniz , aynı zamanda atamızı saygı için anmak üzere yol betonunun özellikle bu şekilde yapıldığını anlatılıyor. Tarihi kuleleri gezilen ve Atamızın özel eşyalarının yer aldığı Anıt kabir de ikinci bir mezar da, atamızın silah arkadaşı İsmet İnönü , ebedi dostunun istirahatgahının tam karşısında .

Anıtkabir müzesi ise mutlaka görülmesi gereken bir mekan. Kurtuluş savaşı ile Çanakkale savaşının canlandırıldığı müzede onlarca devasa boyutta resimler, Atatürk'ün özel eşyaları , savaşlarda kahramanlık gösteren komutanlar, Cumhuriyetin ilk kuruluşunda ekonomik ,kültürel anlamda resmedilmiş fotoğraflar, görseller ve kabartmalar arasında Ege bölgemizin kahraman milli mücadele kahramanları Efelerimiz'in duvar kabartma görseli gelenleri gururlandırıyor. Atatürk 'ün gerçek naaşının yer aldığı mozole altındaki bölümde sarı metal bir büyük kapı ardından girilen mezar odasının kapısı kapalıydı. Ancak içinden canlı olarak kapı üzerine aktarılan iç yayınla mezar odası canlı olarak yayınlanıyordu. Kurtuluş savaşının resmedildiği salonda , Atatürk ün kendi sesinden konuşmaları ile savaş sahnelerinin, tiyatral olarak ses ve görsel canlandırmaların bitiminde ardından gelen bir müzik , işitenleri şaşırttı. “İzmir'in dağlarında çiçekler açar “ eşliğinde Anıtkabir duvarları, İzmir marşı ile çınlamaya başladı.

2 ay önce tekrar gezdiğim anıt kabir , yeni evli çiftlerin imza attıktan sonra , mezun olmuş Üniversite öğrencilerinin diplomalarını aldıkları törenlerden sonra ilk ziyaretlerini Ata'sına olan ahde vefalarını ödemek için ziyaret ettikleri bir mabettir.

Her Türk evladının yükselen duygularla ziyaret ettiği bu muhteşem yapı , günümüze dek dimdik ayakta , her gün başı açık ve başı kapalı tüm ulusu birleştiren binlerce misafirini , ağırlamaya , her 10 Kasım da rahmet ve mağfiret dilemeyi sürdürerek, şükran borcunu ödemeye devam etmektedir.

Anıt kabirden , nemli gözlerimiz ve duygu yüklü yüreklerimiz ve titreyen dudaklarımızdan dökülen NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE diyerek ,Aydın'lı hemşehrilerimiz Mitat AYDIN ve Yenipazar'lı Mehmet KILAVUZ u saygıyla anarak ayrılıyoruz.

Ulu önder Atatürk'ü şükran minnet ve rahmetle anıyorum.

MEHMET ÖZÇAKIR

mehmetozcakir@hotmail.com

P.K:110 EFELER - AYDIN

GSM : 0.542.7608691