GÜNDEM

ADÜ’de, “28 Şubat ve Türkiye’de Demokrasi Kültürü Paneli” düzenlendi

Abone Ol

Panele, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemal İyem, Prof. Dr. Nuh Kılıç ve Prof. Dr. Erkan Salan, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bertan Akyol, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Kemal Ramazan Haykıran, Sosyal bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Toksoy, Aydın Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Abdullah Kömürcüoğlu, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde, “28 Şubat Darbesi” temalı video gösterimi gerçekleşti. Moderatörlüğünü Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Bilgenoğlu’nun yaptığı panelde, Gazeteci ve Yazar Sibel Eraslan ile Öğretim Görevlisi Dilek Akıcı Tayanç konuşmacı olarak yer aldı.

28 Şubat 1997'de Türkiye'de yaşanan askeri müdahalenin, demokrasinin kara bir lekesi olarak tanımlandığını ve yaşanan bu durum ile demokratik süreçlerin askıya alındığını belirterek bu durumun siyasi istikrarsızlığa yol açtığını ve insan hakları ihlallerine neden olduğunu vurgulayan Öğr. Gör Dilek Akıcı Tayanç konuşmasında, 28 Şubat döneminde yaşanan toplum içi çatışmalar hakkında bilgi verdi. İkna odalarında yaşananlara ve günümüze yansıyan psikolojik etkilerine değinen Öğr. Gör. Tayanç, “ Bu süreçte birdenbire, hiç beklemediğimiz bir anda ailelerimizle ve içinde bulunduğumuz toplumla çatışma yaşadık. Geleceğimize dair hayallerimiz ve bütün hedeflerimiz bir anda yok oldu. ” dedi.

Yaşadığımız döneminin kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Gazeteci Yazar Sibel Eraslan, “Çok disiplinli bir sistemle uygulananı bir darbe süreci olan 28 Şubat, hakikaten de postmoderndi. 28 Şubatta yaşadıklarımız çok ağır şeylerdi, ama o günleri yaşamasaydık, daha da evvelinde 60 darbesini, 80 darbesini tecrübe etmemiş olsaydık, belki de 15 Temmuz darbe girişiminde böylesine candan bir karşı duruş ortaya sergileyemezdik. Çektiğimiz çileler bize darbelere karşı durma bilinci verdi. 28 Şubat sadece zorlukları değil, aynı zamanda toplumsal direnişin ve demokratik bilincin güçlenmesine de katkı sağladı. Bu süreç, toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkilerle birlikte sivil toplumun ve medyanın öneminin artmasına yol açtı. Genç nesiller, demokratik hak ve özgürlüklerin korunması konusunda daha duyarlı hale gelerek benzer durumlara karşı daha hazırlıklı olma gerekliliğini kavradı.” dedi.

28 Şubat Darbe süreçlerinin anlatıldığı panel, Rektör Prof. Dr. Bülent Kent tarafından Gazeteci Yazar Sibel Eraslan, Öğr. Gör. Dilek Akıcı Tayanç ve Doç. Dr. Ali Bilgenoğlu’na katkılarından dolayı teşekkür belgelerinin ve hediyelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.