Önümüzdeki pazartesi günü siyasî tarihe ‘postmodern darbe’ olarak geçen 28 Şubat 1997’deki Millî Güvenlik Kurulu toplantısının 25’inci yıldönümü.
Dile kolay… 28 Şubat’ın üzerinden tamı tamına 25 yıl geçmiş. 25 yıllık süre zarfında 28 Şubat üzerine çok şey yazıldı, çizildi, söylendi. Halen daha bu konuda açık oturumlar, konferanslar düzenleniyor. Farklı siyasal yelpazelerden farklı aktörler farklı yorumlar yapıyor.
***
Kanımca sürecin sağlıklı analizi için başvurulması gereken en önemli kaynakların başında merhum Mehmet Ali Birand’ın yaptığı ‘Son darbe: 28 Şubat’ adlı belgesel geliyor. Birand’ın vefatından bir yıl önce, 2012’de yayınlanan belgesel, dönemin canlı tanıklarının anlatımıyla konuyu A’dan Z’ye ele alan bir çalışma idi.
Bundan 10 yıl önce yayınlanan belgesel her akşam CNN Türk ekranlarında izleyiciyle buluşmuştu. Üniversite birinci sınıf öğrencisi olduğum o dönemde söz konusu belgeseli büyük bir dikkatle izlemiştim.
***
Bu belgeselde 1993’ten 2003’e kadarki 10 yıllık dönemi anlatan Birand, toplumsal ve siyasal hafızamızın tazelenmesi noktasında son derece önemli bir yapıt ortaya koymuştu. Olayların nedenini, nasılını anlamlandırmak ve süreci doğru okumak adına ‘Son darbe: 28 Şubat’ belgeseli mutlaka izlenmeli. İzleyenler de bir kez daha izleyerek hafızaları tazelemeli.
Bu vesileyle unutulmayan belgesellere imza atarak, önemli bir toplumsal görevi yerine getiren Mehmet Ali Birand’ı saygıyla anıyorum.