2023 YILINDA TARIMSAL MEVZUAT ALANINDA GELİŞMELER

Abone Ol

Tarım Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında bazı eksik ve yanlışları bulunsa da, farklı alanlarda uygulama sıkıntıları ortaya çıkacak olsa da tarım mevzuatı konusunda bazı düzenlemeler yapılmaya çalışıldı.

Özellikle planlama konusunda pek çok alan ihmal edilmiştir. Buna rağmen,

Çiftçilerimizin Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin ve Ziraat Odalarının yıllardır dile getirdiği üretim planlamasıyla üretim yapılan her tarım alanının ve üretim yapan her çiftçinin kayıt altına alınması gerekliliği dikkate alınan planlama alanlarından birisi idi.

Her ne kadar ürün planlaması ve üretim planlaması kavramları hala kargaşa halinde olsa da atılan adımlara olumlu ve iyimser bakmak istiyoruz.

Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal planlamanın planlanmasının yasal altyapısı oluşturulmaya çalışılırken planlama alanlarının birbirine uyumlarına dikkat edilmedi.

Örneğin üretim planlaması yapılırken, buna pazarlama ve ihracat planlamaları eklemlenemedi.Tarımsal ürün ve gıdanın pazarlamasında kooperatifler ve kooperatiflerin konumları belirlenemedi.

Gıda ve tarımsal ürün planlamasında pazarlama aktörlerinin kâr marjları dolayısıyla tüketiciye ulaşıncaya kadar yükselen fiyatlar ve enflasyona etkisine dar tedbirler somutlaştıtılamadı.

Fakat, yıllardır beklenen üretim planlamasının uygulanabilir olması için bu sistemin ceza üzerine kurulması yanlış bir adım oldu.Fiyat ve piyasa denetiminde üretici hakları adeta yok sayıldı. teşvik üzerine kurulması gerekiyor.

Planlanan ürünün ekiminin tavsiye edilmesi ve bu ürünün ekilmesi durumunda ek destek verilmesi, ürünün değerinde pazarlanacağı ve çiftçinin vazgeçtiği ürüne eşdeğer gelir elde edeceğinin garanti edilmesi konuları ön plana çıkarılmadı.

Bu yılın önemli bir diğer değişikliği ise Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yapıldı.

Yapılan değişiklik ile mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle işlenemeyen veya işlense de ÇKS’ye kayıt olamayan arazilerin, ÇKS kaydının yapılarak tarımsal üretime kazandırılması ve tarım sigortası (TARSİM) yaptırılmasının önü açılmış oldu.

(TARSİM) zararlanma endeksleri gündeme gelmedi.

Bu değişiklikliklerle yaklaşık 3 milyon hektar tarım alanının kayıt altına alınması ve üretimde planlamanın daha sağlıklı yapılması öngörülüyor.Bunun için üretici talepleri toplanmadı.