Önceki yazımızda Aydın’da zeytin/zeytinyağı piyasalarının açıldığını,piyasalarda fiyat oluşumunda “rekolte”nin etkisi üzerinde durmuş,rekoltelerin sağlıklı belirlenmediğini ,bu işin müsebbiblerinin ve amaçlarının neler olduğunu açıklamıştık.
Aydın’da Didim’den Buharkent’e kadar uzanan coğrafyada zeytin sahaları oldukça geniş yer tutmaktadır.
Dünya Zeytin üretiminin % 95'i Akdeniz havzasında kümelenmekte olup, bu ülkelerin ortak özelliği Akdeniz’e kıyılarının bulunması ve birbirlerine yakın iklim ortaklığına sahip olmalarıdır. Bu ülkeler sırasıyla; İspanya (% 29), İtalya (% 26), Yunanistan (%15), Türkiye (% 8), Suriye (% 5) ve Tunus'tur (% 4).
Türkiye ise Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde yetiştirilmekte, kuzeyde Artvin'den güneyde Hatay'a kadar uzanan kıyı boyunca ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Kilis'e kadar uzanan 31 ilde zeytin üretimi yapılmaktadır. Bu üretimin %49'u Ege Bölgesinde, % 26'sı Marmara Bölgesinde, % 20’ si Akdeniz Bölgesinde, % 5’i Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve % 0.1i de Karadeniz Bölgesinde gerçekleştirilmektedir.
Aydın ili zeytin ağacı bakımından ülke lideri konumunda olup 25 milyon civarında zeytin ağacı,1 mlyon altı yüz bn dekar alanda yer almaktadır. Aydın ilinde yağlık zeytin, Didim, Söke, Çine,Bozdoğan,Koçarlı,Efeler,Köşk,Yenipazar,Nazilli,Koçarlı,Kuyucak,Karacasu ve Buharkent’te yoğunlşmıştır.
Karacasu,Köşk Kuyucak ve Buharkent sofralık zeytinin en fazla yetiştiği ilçelerdir.Buharkent sofralık zeytinde ülkenin %5’ini GEKA Bölgesi (Denizli,Aydın,Muğla) nin ise % 11’ini üretmektedir.Yine Buharkent sofralık zeytin ihracatında ülkede söz sahibi durumdadır.
Açıldığını söylediğimiz zeytin piyasaların sofralık zeytinle ilgilidir.
Bölgede işletme ve ihracatçılara ham zeytin temin eden tüccarikomisyoncu ve aracılar alıcıları olan ihracatçı ve işletmelerin politikaları doğrultusunda,baş fiyat olmak üzere kaba zeytin:60,domat,:75,Eşek(Kalamata):70 olarak belirlediler.
Fiyatların bu şekilde açıklanmasında;
· UZZK’nın mutlaka etkisi vardır;
· İşletme ve ihracatçılar ortak alım fiyatı belirlemişlerdir;
· Önümüzdeki günlerde oluşan fiyatları aşağı çekmek için bazı manipülasyonlar düzenlenebilir;
· Piyasalara arz edilen zeytin miktarı oldukça azdır(Rekolteden dolayı);
· Dış talep fazladır.
· Zeytinyağı fiyatlarının 200 TL’yi aşması üretici için bir avantajdır.Sofralık zeytin fiyatarı düştüğü takdirde ürün yağlığa bırakılır
· Üreticinin hiçbir şartta paniğe kapılmasına gerek yoktur.
Sezonun üreticimize hayırlı olması dileklerimle…